Karbür Kesici Takımlar ve En Yaygın Kullanım Alanları

Karbür Kesici Takımlar ve En Yaygın Kullanım Alanları

Karbür Kesici Takımların En Yaygın Kullanım Alanları Nerelerdir?

Hem kesici takımlarda hem de diğer endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan sert bir malzemedir. Karbür kesici takımlar, kesici ve parça yüzeyinde daha yüksek sıcaklıklara karşı dirençli olması, daha hızlı işleme yetenekleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Adından da anlayabileceğiniz üzere karbür, farklı bir elementle birleştirilmiş bir karbon bileşiğidir. Farklı element ise genellikle tungsten olmakla birlikte, kesici takımlarda kullanıldığında genellikle tungsten karbür ya da titanyumdur.

Ahşap kesiminde kullanılan bıçaklar, uçlar ve diğer aletlerin üretiminde karbür kullanılmaktadır. Yarı tungsten ve yarı karbürden oluşan tungsten karbür malzeme, ağaç kesme takımlarında kullanılan çelik türlerinin neredeyse üç katı sertliğe sahiptir. Standart ağaç işleme takımları ile karşılaştırıldığında, karbür uçlu takımların kullanımı ciddi avantajlar sağlamaktadır.

karbur-kesıcı-takimlar-ve-en-yaygin-kullanim-alanlari-karbur-kesıcı-takimlar-nerelerde-kullanilir

Karbür Kesici Takımlar Nerde Kullanılır

Parmak Freze

Bu tür hem yatay hem de yanal kesim yapan çok yüksek performanslı bir karbürdür. Kesilecek malzemeye ve yüzey kalite gereksinimlerine göre belirleyebileceğiniz farklı kanal, uzunluk, çap ve tiplerde üretilir.

Parmak frezeler ile kanal açma, profil işleme, konturlama, havşa açma ve raybalama gibi pek çok farklı operasyonlar gerçekleştirir. Bu takım, mücevherat, makine parçaları, ahşap gravürleri, işaretler, plastikler ve kalıplar için gereken hassas parçaları kolaylıkla keser.

karbur-kesıcı-takimlar-ve-en-yaygin-kullanim-alanlari-karbur-parmak-freze

Karbür Parmak Freze Nedir

Karbür Merkez Matkap Uçları

Bu uçlarının kullanımı, mil yüzeyinde merkezler arasında kalmasını sağlayacak delikler açılmasına ve yumuşak malzemelerin miller üzerinde merkezlenebilmesine olanak tanır.

Standart matkap uçları ile karşılaştırıldığında daha uzun ve iyi bir hizmet ömrüne sahiptirler. Matkap ucu, malzemeye doğrudan yuvarlak bir delik açar. Ayrıca, matkap ucunun uzunluğu boyunca yer alan spiral oluklar, delikte yukarı aşağı hareket eder.  Bu şekilde malzemeyi kesmesini sağlar.

karbur-kesıcı-takimlar-ve-en-yaygin-kullanim-alanlari-karbur-matkap-uclari

Karbür Matkap Uçları

Karbür Delme Frezesi

Bu aletler, frezeleme, delme, pah kırma, noktalama ve havşa açma gibi beş ayrı görevi yerine getirebilecek şekilde tasarlanmış çok yönlü takımlardandır. Delme hızı ve hassasiyeti, IT8 standartlarına ulaşabilen toleranslara sahiptir. Ayrıca, karbür delme takımları genellikle muadillerine göre daha uygun maliyet sunar.

Bu aletler, bir parçayı ya da yan duvarı deler. Ayrıca bir oluk ya da şekil vermede kullanılmaktadır. Bu takımın farklı uygulamalarda sağladığı çok yönlülük nedeniyle işleme atölyelerinde popüler olmasına neden olmuştur.

Karbür (Elmas) Kaplamalı Parmak FREZE 2 Ağızlı
Bertoke SPMG-OPM U Drill Elmas (Karbür) Delik Delme Ucu
MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 5XD

Karbür Maça Matkap Uçları

Sağlam yapılarının yanı sıra aşınma ve ısıya karşı dirençlidir. Ayrıca bu uçların kullanımı, pres tipi matkap gibi rijit bir kurulum gerektirir. Dolayısıyla keskinlikleri yeniden bileme işleminden sonra bile kalıcı olacaktır.

Uçlar, sığ deliklerin delinmesi (çapın iki katına kadar) ve deliklerin işaretlenmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca, sertleştirilmiş metalde delikler açmaya yarar.

Çerçeveleme, elektrik, sıhhi tesisat, örnek ağaç işleri ve büyük çaplı delikler için kullanılmaktadır. Metal, CNC ve torna tezgahlarında, dik delik açmak gibi işlemler için bu ürün en iyi tercihtir.

Karbür Uçlar

Çelik, karbon, dökme demir ve diğer demir dışı metallerin işlenmesinde bir standart haline gelmiştir. Çeşitli stil, boyut ve derecelerde karbür uçlar üretilir ve bunlar değiştirilebilir özellikte olmaktadır. Tornalama, frezeleme ve delme uygulamalarında bu karbür uçlar malzemeyi keser ya da ezer.

karbur-kesıcı-takimlar-ve-en-yaygin-kullanim-alanlari-karbur-uclar-nerelerde-kullanilir

Karbür Kesici Uçlar Nerelerde Kullanılır

Üreticiler, uçları kullanırken hızlı işleme ve daha iyi yüzey kalitesi sağlayan yüksek hızlar kullanmayı ister. Doğru karbür ucun seçilmemesi durumunda parça, makine ve karbür uç zarar görür.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık