Kavisli Yüzeylerde CNC Freze İşleme Rehberi

Kavisli Yüzeylerde CNC Freze İşleme Rehberi

Düz olmayan bir yüzeyi işlemek, CNC freze işleme kapsamına girer. Bu, farklı derecelerde düzensiz şekilli profiller veya sürekli eğrileri işlemeyi içerir. Bu, özel şekilli parçaların çoğu önemli bir işlemdir. CNC işleme hizmet sağlayıcılarının temel işleme prensipleri ve programları hakkında ileri düzey bilgiye sahip olmalarını gerektirir.

Kavisli Yüzey İşlemenin Temelleri

1. CNC FREZE İLE PROFİL İŞLEME

Son işlenmiş parçaya ulaşmadan önce süreç, kaba işleme/yarı kaba işleme, yarı işleme, işleme ve süper işleme gibi farklı kategorilere ayrılmaktadır. Parça ne kadar büyükse, işlem tipleri de o kadar fazla olacaktır. Bir iş parçasını işlemede işlemleri alt kategoriye ayırmak, kullanacağınız takım ve parametrelerin tam potansiyelini maksimize edebilmeniz için önemlidir.

Kaba İşleme: Bu işlem her zaman işleme sürecinin ilk aşamasıdır. Genellikle ham madde bloğunun kesilmesiyle başlamaktadır. Ayrıca parçayı istenen şekil veya profille yaklaşık olarak şekillendirilmektedir. Daha sonra diğer işlemler için yeterli metal stoğu bırakılmaktadır.

Yarı İşleme: Bu işlem, parçanın boyut gereksinimlerine göre işlenmesini veya parçada kalan fazlalığın çıkarılmasını içermektedir. Yarı işlenmiş parçalar, yüzey işlemi için belirli bir gereksinimi karşılamak adına daha ileri işlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

kavıslı-yuzeylerde-cnc-freze-ısleme-rehberı-kavıslı-yuzeylerde-frezeleme-ıslemı-yaparken-nelere-dıkkat-edılmelıdır

Kavisli Yüzeylerde Frezeleme İşleminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bitirme: Bu işlem, yarı işleme işleminden sonra gelir. Bitirme, belirgin kesikleri ve diğer yüzey kusurlarını çıkararak parçanın yüzey işlemesini iyileştirmek için yapılmaktadır. Dolayısıyla bu işlemde yüksek performanslı araçların kullanılması önemlidir. Çünkü bu, işlenmiş parçanın son görünümünü önemli ölçüde etkilemektedir.

Final Bitirme: Eğer parçaların bir ayna yüzeyi veya süper pürüzsüz bir profil gerektirmesi durumunda, işlemler final bitirmeye kadar devam eder. Bu sürecin tamamlanması için yüksek hızlı işleme teknikleri ve yüksek hassasiyetli araçlar kullanılmaktadır.

2.CNC EĞİMLİ YÜZEY FREZELEME İŞLEMİNDE KULLANILAN TAKIMLAR

Bir parçada pürüzsüz-kavisli yüzeyler elde etmek için farklı türde yuvarlak uçlu freze çeşitleri kullanılmaktadır. Bunlar, yuvarlak takma uçlar, bilyalı uçlu indekslenebilir frezeler ve karbür bilyalı parmak frezelerdir. Kontur uygulamaları için yuvarlak profil takımları tercih edilmektedir. Böylece takım yolu izleri belirgin olmaz.

Takılabilir yuvarlak uçlu kesiciler: Bu araçlar genellikle büyük takım çaplarına sahiptir. Ayrıca yüksek stabilite ve etkileyici üretkenlikleri nedeniyle genellikle kaba işleme işlemleri için uygundur.

kavıslı-yuzeylerde-cnc-freze-ısleme-rehberı-freze-cesıtlerı-nelerdır

Frezeleme İşlemlerinde Kullanılan Freze Çeşitleri

Küre/Bilyalı Karbür Frezeler: Bu frezeler işlenmiş bir parçada güzel bir yüzey bitişi bırakmaktadır. Yapısal olarak düşük stabiliteye sahip olabilmektedir. Bu nedenle, daha çok kaba işleme yerine bitirme işlemleri için daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Takma Uçlu Küre Parmak Frezeler: Değiştirilebilir uçlu parmak frezeler, solid karbür frezelere benzer. Ancak değiştirilebilir uçları mevcuttur. Bu özel takımların, gerektiğinde değiştirilebilen bir kesici ucu bulunmaktadır.

Gerekli Hazırlıklar Nelerdir?

Özel parçalarınızın profil frezeleme yoluyla üretilmeden önce, CNC frezeleme sürecini etkileyebilecek faktörleri de dikkate almanız önemlidir. Ayrıca, uygun işleme tekniğini seçebilmek için birkaç şeyi tanımlamanız gerekmektedir. Aşağıda, hazırlıklı olmanız gereken bazı şeyler listelenmiştir:

  • Parça tasarımlarınızın oyuk derinliklerini dikkate alın. Bu, doğru kesici takımları seçmenize ve ihtiyacınız olan ölçü uzunluğunun ne kadar olacağına karar vermenize yardımcı olur.
  • Parçanın ham halinden çıkarılacak malzeme miktarını bilmek gerekir. Bu, iş parçanızın üretimi için gereken işlemleri planlamanıza yardımcı olur, yarı işleme ve kaba işleme sonrasında ek prosedürlere ihtiyacınız olup olmadığını belirler.
  • İş parçasını nasıl sabitleyeceğinizi düşünün. Bu, ihtiyacınız olan gerekli tezgahları hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
kavıslı-yuzeylerde-cnc-freze-ısleme-rehberı-kavıslı-yuzeylerde-frezeleme-ıslemı

Kavisli Yüzeylerde Frezeleme İşlemi

İLERLEME VE KESME HIZLARINI DOĞRU AYARLAYIN

İlerleme ve kesme hızı, parçalardaki malzeme çıkarma hızını belirler. Bu nedenle mükemmel bir yüzey kalitesine ulaşmak için önemli bir etkiye sahiptir. Bunun için hesaplamalar yapılması gerekmektedir. Kullanılacak ilerleme hızları, kesme derinliğine, takımlara, kesilecek malzemeye, işlenen parçanın profiline, gereken doğruluğa bağlı olarak değişir.

Önemli Not: Bu makalede kesme hızı ve ilerleme hızı için gerçek değerler belirtilmeyecektir. Çünkü bu değerler çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Gerçek kesim ve ilerleme hızı değerleri için güvenilir referanslara başvurulması önerilmektedir. Bununla birlikte, burada temel bir kural vardır. Kesme derinliği ve ilerleme hızı, işlenen malzemelerin sertliğine bağlı olarak değişir. Daha sert malzemeler için ilerleme hızı ve kesme derinliği, alüminyum gibi daha yumuşak malzemelere göre çok daha düşüktür. Ayrıca, kesilecek malzemenin daha sert olması, kesme hızının daha yüksek olmasına olanak sağlar.

kavıslı-yuzeylerde-cnc-freze-ısleme-rehberı-frezeleme-ıslemı-nedır

Frezeleme İşlemi Nedir?

Kaba işleme işlemleri için ilerleme hızları ve kesme derinliği, bitirme işlemlerine nazaran daha yüksektir. Yüksek hız tekniklerinin ve doğru araçların kullanımı, mükemmel bir yüzey kalitesi sağlamaktadır.

TAKIM KULLANIMI

Günümüzde piyasada birçok takım çeşidi bulunmaktadır. Kaba işleme işlemleri için, işleme sırasında yapılan agresif kesme derinliği ve ilerleme hızı taleplerine dayanabilmesi adına takım rijitliği öncelikli olarak sağlanmalıdır. Ayrıca bitirme işlemleri için, parmak frezelerinin belirgin kesim izi bırakmaması için keskin olması gerekmektedir. Başka bir fark ise kullanılan araç çapıdır. Ek olarak genellikle, kaba işleme takımları bitirme takımlarından daha büyük çaplara sahiptir.

kavıslı-yuzeylerde-cnc-freze-ısleme-frezeleme-ıslemınde-karsilasilan-zorluklar

Frezeleme İşleminde Karşılaşılan Zorluklar

TİTREŞİMİ EN AZA İNDİRİN

Titreşim, istenmeyen yüzey kalitesi, tırlama ve kesici takım hasarının başlıca nedenlerinden biridir. Ayrıca titreşimler sıkma stabilitesi, takım rijitliği, malzeme sertliği, makine milindeki doğruluk hataları gibi çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilmektedir. Aşağıda, bu işleme engelini en aza indirgemek için bazı ipuçlarımız bulunmaktadır:

  • İyi salgı payına sahip takımlar kullanın.
  • Kaba işleme işlemleri sırasında parmak frezelerde uzun sarkma oluşumlarını engellemek için, uzatma çubukları veya uzatma takım tutucuları kullanın.
  • Kesme işlemleri sırasında doğru tutuş ve denge sağlandığından emin olmak için iş tutma aparatlarınızı düzenli kontrol edin.
  • Sert metallerle uğraşırken agresif kesimlerden kaçının.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık