Küre Uçlu Parmak Frezeler ve Kullanım Alanları

Küre Uçlu Parmak Frezeler ve Kullanım Alanları

Karbür Küre Uçlu Freze

Küre uçlu parmak frezeler, bilye uçlu frezeler gibi görünmektedir. Ayrıca bir VMC ya da HMC tip makinelerde eğimli yüzey ve kavisli yüzeylerin frezeleme işleminde kullanılmaktadırlar.

Küre uçlu parmak freze, özellikle kavisli yüzeyleri işlemede en iyi sonuçları vermektedir. Ancak uçlarındaki talaş tutma oluğunun kısa nitelikteki tasarımı sebebiyle  talaş tahliyesi kapasitesi düşüktür.

Küre uçlu freze, endüstride tam yarıçaplı, bilyalı olarak da adlandırılmaktadır. Ayrıca bilye uçlu kesiciler,  uç yarıçapı takım çapının %50’si kadar olan kesme takımlarıdır. Bu geometri, takımın uç kısmında tek bir yarıçapı olan ve düz kenarlara sahip olmayan bir görünümdür. Frezeleme işleminde konturlama ve profil işlemeden kanal açma ve köşe işleme gibi pek çok farklı alanda tercih sebebi olmaktadır. En sık kullanıldıkları alanlar ise, 3B yarı bitirme ve bitirme işlemleridir. Ek olarak başlıca türlerinden bahsetmek gerekirsek:

  • İki oluklu küre uçlu frezeler,
  • Dört oluklu küre uçlu frezeler,
  • Köşe yarıçapı parmak frezesi
kure-uclu-parmak-frezeler-ve-kullanım-alanları-kure-uclu-parmak-freze-nedır

Küre Uçlu Parmak Freze Nedir?

Küre uçlu parmak frezenin alt kısmında bir yarıçap bulunmaktadır. Bu da parçanın daha ince bir yüzey kalitesi ile işlenebilmesine olanak tanımaktadır. Daha fazla bitirme işlemi gerektirmediği için kullanıcı tarafında daha az işçilik gerekmektedir.

Bu takımların kenarları merkez kesme, ucu ise takım çapının yarısına eş değer bir yarıçapla taşlanmıştırlar. Büyük köşe açılarının frezelenmesi, tam açıyla kanal açma ve kontur ya da profil işleme gibi uygulamalarda sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca daha küçük çapları gravür işlerinde de kullanılmaktadır. Deforme olma yatkınlıkları düşüktür.

Üretimin Temelleri

Elmas bir taşlama çarkı, diğer karbür parmak freze çeşitlerine benzer şekilde olan özel bir CNC taşlama makinesine yerleştirilir. Küre uçlu parmak frezelerin, işlemi bitirme adına birden fazla taşlama çarkına gereksinim duyabilmeleri muhtemeldir. Dolayısıyla bu yüzden çok sayıda işleme çarkının birbirine monte edilmesi gerekmektedir.

MTE KSM Komple Sert Metal Küresel Başlı Parmak FREZE 2 Ağızlı – Kısa
MTE KSM Komple Sert Metal Küresel Başlı Parmak FREZE 2 Ağızlı
PRO-X Küresel Karbür Parmak FREZE

Daha sonrasında elde edilen bu yapı, takım tasarımını ve boyutundaki farklılığa göre farklı nitelikte ürünlerle standartize edilmektedir. Esasına bakılacak olursak, daha kısa sürecek olan üretim işlemleri, zaman içinde meydana gelebilecek olan farklılık oranını sınırlamaktadır. Bunun için özel takımlar daha az tekli tekerlek kullanma eğilimindedir. Frezenin baştan sonuna kadar yarıçapının koruması, bu frezeyi taşlamanın en zor adımlarındandır. Dolayısıyla doğru kontrolü sağlamak adına makine hassasiyeti ve hareket yetenekleri çok kritik önem taşımaktadır.

Genel olarak üretim verimliliğinden kasıt, işleme ekipmanlarının performansı ve CNC makinelerinin özellikleri baz alınarak en uygun seçenekleri tercih etmekle mümkündür.

kure-uclu-parmak-frezeler-ve-kullanım-alanları-parmak-frezeler-nerelerde-kullanılır

Parmak Frezeler Nerelerde Kullanılır?

Yuvarlak Uçlu Parmak Freze Parametreleri

Kesici Çapı

Sahip olunan parmak freze aracılığıyla işlenebilecek olan yuvanın genişliği, takım çapına kıyasla belirlenmektedir. Ek olarak kenar frezeleme süreçlerinde de ne kadar talaş kaldırılacağı kısmen de olsa parmak freze tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı, uygulama için bir kesici takım satın alınmadan önce üretime yeterli bir kesici yarıçapı ve doğru parmak frezeyi seçtiğinizden emin olunması gerekmektedir.

Kesme derinliği ve erişim

Parmak frezelerdeki kesme derinliği gereksinimi, mevcut olan en uzun temas uzunluğuna göre belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca çıkıntılar önlenirken rijit ve hassas bir kesim yapmak adına yeterli derecede bir ölçü seçmek de gerekir. En çok başvurulan, kesici çapının beş ile çarpıldığı kısayol olarak bilinmektedir. Bu değer de kesme derinliği gereksinimlerinin üstündeyse, bir uzatma çözümü denenmek zorunda kalınabilinmektedir.

kure-uclu-parmak-frezeler-ve-kullanım-alanları-kure-uclu-parmak-freze-kullanmanın-avantajlari-nelerdır

Küre Uçlu Parmak Freze Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Uygulamalar

Küre uçlu parmak freze, farklı tasarım nitelikleri sebebiyle çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Ek olarak en zorlu malzemeler kesilirken daha uzun hizmet süreleri elde edilmek istenebilmektedir. Tam yarıçap ve HSM işleme süreçlerine ilave olarak geniş bir gövde, nötr kesme açıları ve yavaş bir açı içeren tasarımlarda kaba işleme takımları olarak da kullanabilinmektedir.

Her metal işleme takımına benzer şekilde, bu takımlarda da sürecin bireysel kısımları programcıya bağlıdır. Ancak, küre uçlu parmak frezelerdeki işleme süreçlerinde zorlu yardımcılar olduğu da unutulmamalıdır.

Küre uçlu parmak frezelerin tercih edildiği bazı endüstriler şunlardır:

  • Otomobil Endüstrisi
  • Kalıp Üretimi
  • Havacılık ve Uzay Sanayii
  • Enerji Üretimi
  • Tıbbi Ekipman Endüstrisi
Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar