Yüzey Kanal Kateri Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yüzey Kanal Kateri Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

CNC torna makine ve takımları aracılığıyla malzemenin yüzeyinde kanal açmak için kullanılan bir yöntemdir. Yüksek stabilite için kısa kesme derinliğine sahip bir yüzey kanal kateri tercih edilmelidir. Ayrıca, yüksek hassasiyetli soğutucu kullanımı ile daha iyi talaş kaldırma ve tahliyesi sağlanabilmektedir.

Kanal Kateri Seçimi Yaparken Düşünülmesi Gerekenler

1. Oluk Tipleri

Daha önce belirtildiği gibi, yaygın kanal açma takımlarına bağlı üç ana oluk tipi bulunmaktadır. Mevcut olan çoğu kanal açma takımı, farklı kanal tipleri için özeldir. Örneğin, yüzey kanal araçları yüzeyde kanal açmak için kullanılmaktadır. Bu araçlar, merkez hattının hafifçe üstüne yerleştirildiğinde aksiyal bir eksende hareket edebilirler ve hassas bir şekilde hareket ederler.

yuzey-kanal-katerı-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır-kanal-acma-ıslemı-nerelerde-kullanılır

Kanal Açma İşlemi Nerelerde Kullanılır?

2. Çalışılacak İş Parçasının Materyali

Sertlik, çekme toleransı, ısı direnci vb. gibi bazı malzeme özellikleri, kanal kateri seçiminde büyük önem taşır. Kanal açma takımı seçerken yukarıdaki faktörlere dikkat etmek gerekir. Malzeme ne kadar sertse, takım da o kadar güçlü olmalıdır. Örneğin, karbür veya çelik takımlar, son derece sert iş parçaları için idealdir.

3. İstenilen Kanal Şekli

Kanal şekli, göz önünde bulundurulması gereken önemli bir faktördür. Çünkü farklı kanal takımları birbirinden benzersiz şekiller oluşturur. Ancak, üreticiler genellikle tek bir parça için birden fazla takım kullanmayı tercih ederler.

Kanal Açma İşlemi Nasıl Optimize Edilir?

Aşağıdaki yöntemler kanal açma işleminin verimliliğini arttırmanıza yardımcı olabilmektedir:

1. Kontrol ve Ölçüm Prosedürleri

Parça üreticileri ve mühendisler, hassasiyet seviyesine göre farklı ölçüm araçları kullanmaktadır. Genellikle, çok düşük hassasiyet gerektiren kanallar için çelik cetveller ve gönyeler kullanılır. Öte yandan, yüksek hassasiyet gerektiren kanallar için verniyerli kumpas, halka mastarlar ve dijital mikrometreler tercih edilmektedir.

yuzey-kanal-katerı-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır-kanal-acma-ıslemı-nedır

Kanal Açma İşlemi Nedir?

2. İlerleme Hızı ve Kesme Hızı

İlerleme hızı ve kesme hızı, iş parçasının işlenme süresi ve yüzey işleme kalitesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, uygun ilerleme ve kesme hızlarının kullanılması önemlidir. Kanal açma işlemi için, talaş kaldırılmasını ve tahliyesini iyileştirmek için düşük bir ilerleme hızıyla başlayıp daha yüksek bir ilerleme hızına kadar çıkabilirsiniz. Ayrıca, takım ömrünü artırmak için önerilen kesme hızı ile çalışmanız gerekmektedir.

3. Kanal Kateri Alırken Seçim Yapmak

Birçok farklı kanal açma kateri mevcuttur. Kullanılan takım, parçanın son görünümünü doğrudan etkiler. Yüksek hızlı çelikten yapılmış CNC kesici takımlarının kullanılması önerilmektedir. Bu seçim, işleme sırasında aşınmayı önlemenize yardımcı olur. Ayrıca, daha küçük bir genişliğe ve düşük dönüş noktalarına sahip kanallar için, kanal açma torna kateri, kanalın genişliğiyle eşdeğer bir genişliğe sahip olmalıdır.

Heikenei Igt Hk İç Çap Kanal Kateri Hrn S224
Heikenei Igt H İç Çap Kanal Kateri Hrn S229
Heikenei Ikt I İç Çap Kanal Kateri Iscr DGN

4. Kesme Sıvısı Kullanımı

Yağlar, macunlar ve aerosoller gibi kesme sıvıları, kanal açma işlemi sırasında iş parçasının kesme yüzeyinin sıcaklığını düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, kesme işlemine yardımcı olmak için iş parçasının yağlanmasına yardımcı olarak talaş tahliyesine yardımcı olurlar.

Kanal açma takımları, imalatçıların oyuklar oluşturmak ve parçaları şekillendirmek için kullandıkları çok amaçlı takımlardır. Kanal açma işlemi, oyuk, diğer bir parçanın ana iş parçası ile monte işlemine etki eder, bu nedenle imalatta önemlidir. Doğru kurulum ve uygun kanal açma takımlarının seçimi ile yüzey işlemleri esnasında, kesikler, takım kırılması gibi sorunları önleyebilirsiniz.

yuzey-kanal-katerı-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır-kanal-katerı-cesıtlerı-nelerdır

Kanal Kateri Çeşitleri Nelerdir?

Sık Sorulan Sorular

Kanal ve Delik Açma Aynı mıdır? Farklılıkları Nedir?

Delik, kenarlarında tam bir yarıçap bulunan düz ve uzun bir deliktir. Ayrıca genellikle silindirin aksiyal noktalarına dik şekilde kesilmektedir. Öte yandan, bir kanal, silindirin dış veya iç çapında kesilen silindirik bir deliktir bu bakımdan normal delik ile karıştırılması normaldir.

Kanal Açma Takımları Genellikle Hangi Maddeden Yapılırlar?

İş parçası genellikle sert malzemelerden yapıldığından, kanal açma takımları güç ve doku bakımından eşleşebilmelidir. Yüksek sertlik ve termal iletkenliği nedeniyle önerilen malzeme elmastır, ancak maliyeti yüksektir. Parça üreticileri daha ucuz alternatifler olan karbürler ve çelik gibi malzemeler kullanırlar.

yuzey-kanal-katerı-secımınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır-kanal-acma-ıslemı-hangı-endustrılerde-kullanilir

Kanal Açma İşlemi Hangi Endüstrileride Kullanılır?

 Kaplama Yapmak Zorunlu mudur?

Kanal açma takımları genellikle metallerden yapıldığından, üreticiler genellikle bu araçları kaplamayı tercih eder. Ancak, kanal açma takımlarını kaplamak zorunlu değildir. Kaplama, korozyonu önler ve takımın ömrünü uzatır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık