Puntasız Taşlamanın Temelleri Nelerdir?

Puntasız Taşlamanın Temelleri Nelerdir?

Puntasız Taşlama İşleminin Temelleri Nelerdir?

Tornalama ve taşlamanın gerçekleştirildiği puntasız taşlama ile düz ve dikdörtgen parçalardan silindirik parçalar işlenmektedir. Puntasız taşlama makinesi, malzeme kaldırmak için merkez adı verilen bir kesici takım kullanırken, parçayı kendi ekseninde döndürür. Malzeme kaldırıldığında uzunluğun kısalmasını sağlar.

Puntasız taşlama kullanılarak makine parçaları, krank milleri ve bağlantı çubukları, otomotiv bileşenleri de üretmeniz mümkündür.

Bu üretim tekniğinin başlıca avantajı, parçanın işlenebilme hızıdır.  Parça kendi ekseninde döndürülürken tornalama işleminden direk taşlamaya geçmeniz mümkündür. Torna aynasında yeterli alan olduğu sürece, silindirik parçaların her iki yüzü de aynı anda taşlanabilmektedir.

Puntasiz-taslamanin-temellerı-nelerdır-puntasiz-taslama-ıslemı

Puntasız Taşlama İşlemi

Diğer bir avantajı ise çok yönlü olmasıdır. Bu çok yönlülük, sadece bir takım kullanarak farklı şekilleri taşlamanızı mümkün kılmaktadır. Örneğin, parçada düz bir yüzeye ve aynı zamanda açılı bir taşlama makinesine ihtiyaç duyuyorsunuz. Dolayısıyla bu teknik ile her iki bitişi de gerçekleştirmeniz mümkündür.

Herhangi bir hassas işleme sürecine benzer şekilde, takım seçiminde göz önünde bulundurulması gereken etkenler yüzey kalitesi ve malzeme tolerans gereksinimlerdir. Bununla birlikte parçayla temas eden zımpara bantları ya da taşlama çarkları iki temel yaklaşımdır.

Puntasız taşlama hakkında bir diğer husus, taşlanan malzemenin bitişik bir parçaya talaş sıçratması, parçalar arası çapraz bulaşma, hareketli parçaların etraflarında biriken talaşlar ve uygulama esnasında yükteki değişiklikler nedeniyle gücü sabit tutmadaki zorluklar gibi geleneksel yöntemlerde pek karşılaşılmayan sorunlarla karşılaşabileceğinizdir. Rastlanılan bu zorluklar, talaş miktarını azaltan, boyutunu küçülten ve verimli bir şekilde tahliye olmalarını sağlayan özel tasarımlarla çözülmektedir.

Puntasiz-taslamanin-temellerı-nelerdır-puntasiz-taslama-makınelerı

Puntasız Taşlama Makineleri

Bu tip  makinelerinin başlıca türleri şunlardır:

– Tek Noktalı Taşlama Makineleri:

Farklı malzeme türleri için kullanılabilir ve en iyi toleransı sağlarlar. Ayrıca minimum talaş üretimi sağlayan tasarımları yalnızca tek bir konumda monte edilebilir olmalarına neden olmaktadır.

– Çok Noktalı Taşlama Makineleri:

Bu makineler, yüksek talaş oluşturma potansiyeline rağmen iyi yüzey kalitesi için kesici gibi davranan farklı açılarda ve çoklu temas noktalarına sahiptir. Sunduğu önemli bir avantaj, çalışma esnasında açıkta kalan kesici kenar kalmaması sayesinde takım değişimine gerek duymadan açı verebilmektir.

– Sabit yönlendirme:

Bu tip makinelerde, sertlik seviyelerine de bağlı olarak farklı derinlik aralıklarını kesmek için karbür, elmas, seramik, alüminyum oksit ya da zirkonya gibi farklı malzemelerden üretilmiş taşlar kullanabilinmektedir. Bu sert malzemeler yüksek dayanıklılık sağlarlar. Daha hızlı ancak daha kolay aşınmayan ve birim hacim başına daha düşük maliyete sahip silisyum nitrür taşlama çarklarına göre daha pahalıdır.

Tek noktalı taşlamanın merkez eksenine göre monte edilen iki konfigürasyonu vardır. 90 derecelik versiyon, parçanın her iki tarafından da işleme yapar. Ayrıca düz bir şekilde kesilmesi için kullanılmaktadır. Örneğin, dişliler kesilirken çarkın her iki tarafındaki eksenlere göre dik olması gerekir. Bu sayede birbirine geçerek sorunsuz bir şekilde dönmektedir.

İkinci konfigürasyon işleme süreçlerinde daha sık tercih edilmektedir. Bunun nedeni silindirik bir şaft üzerinde spiral bir model kesebilmenizdir. Bu, bir iç oluğun iki paralel duvarı arasında eş merkezlilik sağlar.

Puntasiz-taslamanin-temellerı-nelerdır-sılındırık-taslama-nedır

Silindirik Taşlama Nedir?

Taş temelli makineler, parçaya göre sabit ya da ayarlanabilir bir taşlama çarkı kullanır. Halka takımlar sabit bir tutucuya sabitlenir ve döndürülebilmektedir. Bu makinelerdeki el çarkları sayesinde konumlarını hassas bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Halka tiplerde genellikle mümkün olandan daha ince tane boyutları kullanılmaktadır. Bunun başlıca nedeni çok fazla ısı üretmemeleridir. Ancak bu durum, temas başına daha az malzeme kaldırılması anlamına gelecektir.

Öte yandan, taşlı makineler için daha küçük boyutlarda taşlar da mevcuttur. Ek olarak halka tiplere göre daha büyük tane boyutlarına sahiptirler. Temas başına daha fazla malzeme kaldırma eğilimindedirler. Fakat önemli ölçüde fazla ısı üretmektedir. Bu nedenle uzun süre yoğun kullanıldıklarında metal parçanın periyodik olarak soğutulması gerekir.  Kesici takımlar düzgün şekilde monte edildiğinde, uzun malzeme boyunca çalışırken iyi yüzey kalitesi sağlamaktadır.

Puntasız Taşlama İşlemi Hakkında Ek Bilgiler

Halka takım tasarımları, parçanın bir tarafına monte edilen sabit bir kesici ve dönen bir kesiciye sahiptir. Bu tip makineler, kaliteli ve keskin kesici takımlar kullanırsanız tekerlek tabanlı tasarımdan daha iyi yüzey kalitesi elde etmenize olanak tanır.Bu teknikler aracılığı ile işlenebilecek parça tipi, metal plakalar, kaynaklı çelik profiller, gibi benzer malzemelerdir.

Puntasiz-taslamanin-temellerı-nelerdır-taslama-ıslemlerı-nelerdır

Taşlama İşlemleri Nelerdir?

Gerçekleştireceğiniz uygulamanın işleme gereksinimlerini belirlerken aklınızda tutmanız gereken bazı genel hususlar vardır. Puntasız taşlama makineleri ile çoğunlukla uzun ve silindirik parçalar işlenmektedir. Dolayısıyla, dişli çarklardaki düz yüzeyler ya da miller gibi paralel duvarlı parçaları işlemeniz gerektiğinde etkilidir. Ayrıca parçayı her iki taraftan işleyerek yuvarlak bir bloğun kenarlarını düzeltme gibi işlemlerde de etkilidirler.

Puntasız taşlamayı, çelik levhalardan özel şekiller işlemek, birbirine çok yakın alanları bitirmek için de kullanabilirsiniz. Puntasız taşlama makineleri, sertleştirilmiş çelik ve dökme demir de dahil olmak üzere farklı malzemeler üzerinde çalışabilmektedir.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar