Talaşlı İmalat/ En Çok Kullanılan Takımlar Nelerdir?

Talaşlı İmalat/ En Çok Kullanılan Takımlar Nelerdir?

Talaşlı İmalatta En Çok Kullanılan Takımlar Nelerdir?

Talaşlı imalat, herhangi bir malzemenin istenen şekil ve boyutta üretilme sürecidir. Ayrıca genellikle metal işlemeyi ifade eder. Ek olarak, ahşap, plastik, seramik gibi malzemelerin üretimine atıfta bulunulmak istediğinde de kullanılabilinmektedir.

Elinizdeki herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle sokmak ve bitmiş bir ürüne dönüştürmenin en yaygın yöntemi talaşlı imalattır. Bu bitmiş ürünlere örnek olarak somunlar ve cıvatalar, otomotiv parçaları ve araçlar gösterilebilir.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-talasli-ımalatta-en-yaygin-kullanilan-takimlar

Eksiltmeli İmalatta Kullanılan En Yaygın Takımlar Nelerdir

İşleme Tipleri

Torna, frezeleme ve delme, bu kategoride gerçekleştirilen üç ana işleme türüdür. Elbette bu kategoriye giren başka işlemlerden de bahsetmek mümkündür, ancak modern işleme yöntemlerinden bahsederken çoğunluğu tornalama, frezeleme ve delme kapsar.

Tornalama İşlemi 

Dönen bir malzemeye beslenen kesici takımın kesme işlemini gerçekleştirdiği işleme türüne verilen isimdir. Ayrıca ağaç işlemede kullanılan geleneksel  tezgahların aksine, sürecin insan kontrolünde gerçekleşme gereksinimine sahip değildir. Ek olarak bilgisayarlar, takımın kontrolünü sağlayarak işlenmiş parça üzerinde daha yüksek hassasiyet ve güvenlik sağlamaktadır.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-tornalama-ıslemı-nedır

Kesici Takım Ucuyla Parçanın İşlenmesi

Frezeleme

Frezeleme, sabit bir malzemeye karşı hareketli bir takımın beslendiği işleme yöntemidir. Diğer işlemin aksine, frezelemede dönen bir takımın sabit parçaya karşı hareketini kontrol eden bilgisayar kullanır.

Delme

Delme işlemi, malzemede deliklerin açılmasını sağlayan bir talaşlı imalat yöntemidir. Dolayısıyla standart bir matkap, işleme süreçlerinin en klasik türlerinden biri olmakla birlikte modern uygulama ve teknolojiler,delme işleminin kontrollü bir matkaptan çok daha gelişmiş bir duruma gelmesine olanak tanır.

Süreci yöneten bilgisayarlar, malzeme üzerinde girift delikler oluştururken farklı uçları ve kesme araçlarını kontrol eder. Dolayısıyla modern delme süreçlerinin sağladığı hassasiyet ve ilerleme süreç içerisinde büyük kolaylık sağlar.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-delme-ıslemı-nedır

Delme İşlemi Nedir

İşleme araçları

Farklı işleme uygulamalarını gerçekleştirebilirler. Ek olarak aralarında seçim yapabilme özgürlüğüne sahip olduğunuz çok çeşitli işleme aleti bulunmaktadır. İşleme süreçlerinde kullanılan ana takım kategoriler;

  1. Torna Takımları
  2. Freze Takımları
  3. Taşlama Takımları
  4. Kesme Takımları
  5. Delme Takımları 
  6. Delik işleme Takımları               

Belirtilmelidir ki daha fazla kategori mevcut olsa da burada bahsettiklerimiz en yaygın klasik işleme takımlarıdır.

Torna Takımları

Tüm tornalama takımları, dönen malzemeye karşı sabit bir kesici takımın beslendiği işleme sürecinde kullanılmaktadır.

Freze Takımları

Bu takımlar, herhangi bir malzemenin benzersiz şekil ve tasarımlara uygun şekilde kesilmesini sağlar.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-freze-takimlari-nelerdır

Freze Kesiciler Nedir?

Taşlama Takımları

Taşlama takımları, malzemenin şekillendirilmesi, çapakların alınması ve ince bitirme uygulamalarının gerçekleştirilmesinde kullanılmaktadır.

Kesici Takımlar

Hassas kesim gereksinimlerini karşılamak için makas ya da testere gibi kesici takımlar zor malzemelerde düz hatlar oluşturmak için kullanılır.

Delme Takımları

Bu takımlar, tüm delme işlemlerinin tamamlayıcısıdır. Ek olarak pres tipi matkaplar herhangi bir malzeme yüzeyinde delikler delmek için kullanılmaktadır.

Delik İşleme Takımları

Bu takımlar, daha önce delinmiş bir deliğin istenen boyuta genişletilmesini sağlar.

İşleme uygulamalarında yaşanan en büyük gelişme, CNC makinelerinin varlığıdır. Bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC), basit anlamıyla sürece bilgisayarların dahil edilmesidir. Bu durumda insan becerileri yerine kesme, taşlama ve delme gibi uygulamalarda farklı takımların, süreç içerisinde hassas tasarımlardan güç alan bir bilgisayar tarafından yönetilmesi gerçekleşir.

İşleme Uygulamaları

Talaşlı imalat süreçlerinde kullanılan pek çok uygulama bulunmaktadır. İşlenen ürünler inşaat, mühendislik ve talaşlı imalat gibi geniş bir endüstri yelpazesinde kullanılmaktadır. Örnek olarak araba üreticileri, düzgün çalıştıklarından emin olmak için tüm parçaların hassas bir şekilde işlenme gereksinimine sahiptir.

Petrol endüstrisinde çalışan mühendisler, yapısal parçaların çok özel tasarım ve işleme talimatları gereksinimlerini sağlar. İnşaat endüstrisinde, matkap uçları, çekiç kafaları, diğer alet parçaları, yapısal çelik kirişler ve inşaat demiri gibi büyük bileşenleri üretirken makineyle işleme yolunu seçerler.

Talaşlı imalat, özellikle inşaat ve imalat endüstrileri başta olmak üzere pek çok endüstride vazgeçilmez bir gereksinimdir. Ayrıca talaşlı imalat çok yönlü  gerçekleştirilebildiğinden şirketlerin tüm ihtiyaçların karşılayan ürün ve araçlar tasarlanmasını sağlar.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-lazer-kesım-nedır

Lazer Kesim Nedir

Ateşle işleme teknolojileri

Kaynak ve ateşle işleme makineleri, parçayı şekillendirmek için ısı kullanır. En yaygın kaynak ve ateşle işleme teknolojileri şunlardır:

Lazer kesim: Lazer kesim makinesi, malzemeyi etkili bir şekilde eritme, buharlaştırma ve yakma görevi üstlenen dar, yüksek enerjili bir ışık huzmesi kullanır. Örnek olarak, CO2 ve Nd: YAG türü lazerler, işleme endüstrilerinde en çok tercih edilen türleridir.

Bu işlem sayesinde çelik ya da gravür işlenirken kaliteli yüzeyler ve kesme hassasiyeti elde edilmektedir.

Oksijenle kesme: Gazla kesme olarak da adlandırılan oksijenle kesme işlemi, malzemeyi eriten ve kesen yanıcı gazlar ve oksijen karışımını içerir. Dolayısıyla asetilen, benzin, hidrojen ve propan, yüksek yanıcı doğaları nedeniyle gaz ortamı olarak kullanılırlar. Bu yöntemin sunduğu avantajlardan bazıları;

  1. Yüksek taşınabilirlik
  2. Birincil enerji kaynaklarına bağımlılığın azalması
  3. Sert çelik türleri gibi zor malzemeleri kesme yetenekleridir.

Plazma: İnert gazın plazmaya dönüştürülmek için elektrik arkı kullanılan bir yöntem olan plazma kesimde, son derece yüksek sıcaklıklar üretilir ve istenmeyen malzemenin erimesi için parçaya yüksek hızda iletilir. Belirtilmelidir ki genellikle hassas bir kesme genişliği ve minimum kurumlum süresi gereksinimine sahip iletken metallerde tercih edilmektedir.

talasli-ımalatta-en-cok-kullanilan-takimlar-nelerdır-elektrık-desarjli-ısleme-nedır

Elektrik Deşarjlı İşleme Nedir

Erozyon İşleme Teknolojileri Türleri

Ateşle işleme makineleri fazla malzemeyi eritmek için ısı kullanırken, aşındırma yöntemi kullanan makineler malzemeyi aşındırmada su ya da elektrik kullanırlar. Ek olarak bu aşındırma teknolojisi iki ana kategoriye sahiptir;

Su jeti ile kesme: Fazla malzemeyi kesmek için yüksek basınçlı su akışını kullanan işlemde, erozyonun kolaylaştırılması amacıyla kullanılan suya aşındırıcı eklenebilir. Ayrıca bu işlem, ısı nedeniyle hasar görme riski olan malzemelerin işlenmesinde tercih edilmektedir.

Elektrik deşarjlı işleme (EDM): Kıvılcımla işleme olarak da adlandırılan bu işleme türünde, hızlı bir tam kesim oluşturan mikro kraterler oluşturan elektrik ark deşarjları kullanılır. EDM, sert malzemelerin ve yakın toleranslara sahip karmaşık geometrilere sahip işlemlerde tercih edilmektedir. Ayrıca temel malzemenin elektrik iletkenliğine sahip olmasını gerektirir. Dolayısıyla kullanımı demirli alaşımlarla sınırlıdır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık