Vals Frezeleme Nedir?

Vals Frezeleme Nedir?

Sanayi Devrimi’nin başlangıcından bu yana, ürün tasarım gereksinimleri daha da zorlu hallere evrilmiştir. Örneğin, 1770’lerde geleneksel el aletlerini kullanarak neredeyse herhangi bir şeyi üretebilirdiniz. Ancak bir ürün fikrini bugün ürünlere dönüştürmek, en iyi sınıf imalat teknolojilerini ve makinistleri gerektirir. Bugünün talepkâr ürün tasarım gereksinimlerini karşılamamıza yardımcı olan süreçlerden biri vals frezeleme olarak adlandırılmaktadır.

Ancak vals frezeleme tam olarak nedir, nasıl çalışır ve bugünün imalat endüstrisindeki yetenekleri nelerdir?  Dolayısıyla bu makalede, bu soruların hepsini ve daha fazlasını cevaplayacağız. Ayrıca bu ilginç imalat süreci hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalıştık.

vals-frezeleme-nedır-vals-freze

Vals Freze

Vals  frezeleme, istenen ürünü oluşturmak için bir iş parçasından malzeme bölümlerini çıkarma işlemi gerektiren bir çıkarmalı imalat sürecidir. Bununla birlikte, geleneksel çıkarmalı imalat süreçlerinin aksine, bu süreçte kesici takımın dönen ekseninin iş parçasının yüzeyine paralel olması gerekmektedir.

Bu tip frezelemede, iş parçası genellikle bir iş masasına sabitlenmektedir. Bu iş masası, iş parçasını kesici takıma karşı hareket ettirmektedir. Dolayısıyla bu sayede makinistler kesici takımın ekseniyle paralel düz, düz ve yatay bir yüzey oluşturmaktadır.

Vals Freze Tipleri

Vals freze takımları, kesici dişlerin frezenin çevresinde bulunduğu silindirik bir geometriye sahiptir. Ek olarak iki kategoriye ayrılırlar:

  • Kaba İşleme takımları
  • Genel Kullanım Takımları

Genel Kullanım Takımları

Genel kullanım tipi freze takımları, herhangi bir özel durum gerektirmeyen genel işleme işlemleri için kullanılmaktadır. Bu freze takımları genellikle 25°’den daha küçük bir helis açısına sahip birkaç helisel dişe sahiptir. Ayrıca bu benzersiz tasarım, istenen ürünleri oluşturmak için büyük miktarlarda malzeme çıkarılması gereken uygulamalarda bu tip freze takımlarını ideal hale getirir.

vals-frezeleme-nedır-vals-frezeleme-ıslemı

Vals Frezeleme İşlemi

Kaba İşleme Takımları

Kaba işleme tipi freze takımları, diğerine göre daha az dişe ve daha büyük bir helis açısına sahiptir. Sonuç olarak, iyi yüzey kalitesi gerektiren ağır hizmet tipi işleme ve kesme işlemleri için idealdirler.

Bu iki  freze takımı da geniş bir özellik yelpazesini üretmektedir. Ayrıca  makinistler işleme sırasında freze takımlarının boyutuna da dikkat eder. Örneğin, makinistler genellikle dar freze takımları kullanarak daha derin kesimler elde etmektedir. Buna karşılık, geniş olanlar, büyük yüzey alanına sahip iş parçalarının işlenmesi için daha uygun niteliktedir. Çünkü bu freze takımları istenilen yüzey özelliğinin oluşturulması için gereken geçiş sayısını azaltır.

vals-frezeleme-nedır-vals-freze-cesıtlerı

Vals Freze Çeşitleri

Vals Frezeleme İçin İpuçları

Kalifiye makinistler ve iyi makine atölyeleri vals frezeleme süreci sırasında aşağıdaki ipuçlarına dikkat ederler:

  • İşleme sırasında frezeleme makinesi mili ve freze takımı arasında yeterli boşluk bırakılması, torku azaltır ve titreşim olasılığını düşürür.
  • Üretim süreci için ideal kesme hızlarını ve freze takımı malzemesini seçmek önemlidir. Örneğin, düşük hızlı frezeleme işlemleri için karbon çelik freze takımları idealdir. Yüksek hızlı frezeleme makine işlemleri için ise karbür uçlu freze takımları daha uygun olabilmektedir.
  • Freze takımının çok yüksek hızlarda çalıştığı uygulamalarda su bazlı kesme sıvıları kullanmak önemlidir. Ayrıca bu yağlar iyi bir termal dirence sahiptir, ısıyı dağıtmaktadır. Dolayısıyla vals frezeleme takımının ömrünü uzatır.
  • Yüzey işleme işlemleri için iyi yağlama özelliklerine sahip kesme sıvıları kullanmak önemlidir. Ayrıca bu kesme sıvıları freze takımının dişlerini yağlamaktadır. Dolayısıyla metal talaşları uzaklaştırarak iş parçası yüzeyinin zarar görmesini önler.
  • İstenen parçayı doğru ve hassas bir şekilde oluşturmak için kesme aracının ve iş parçasının hareketini otomatikleştirmek için bilgisayar destekli sayısal kontrol  teknolojisini kullanmak önemlidir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık