Karbür Uçlar Nasıl Sınıflandırılır?

Karbür Uçlar Nasıl Sınıflandırılır?

Karbür uçların çeşitliliği ve sundukları hassasiyet, bu takımları sınıflandırabilmek için basit bir sistem oluşturulmasını gerektirdi. Karbür torna takımları, diğer metal kesme takımları gibi, bir dizi harf ve sayıyla tanımlanır. Ayrıca bu harf ve sayılar, karbür takımları tanımlamak için basit bir yol sağlayan “Torna Takımı ISO kod sistemiyle” ilgilidir. Bu makalede, Torna Takımı ISO kod sisteminin ne olduğunu ve karbür uçlarınızı sınıflandırmak için nasıl kullanabileceğinizi açıklıyoruz.

Karbür Uç Nedir?

Karbür uçlar, çelikler, karbon, dökme demir, yüksek sıcaklık alaşımları ve diğer demir dışı metaller de dahil olmak üzere metalleri hassas bir şekilde işlemek için kullanılmaktadır. Ek olarak karbür uçlar değiştirilebilir ve takılabilir olup, geniş bir stil, boyut ve sınıf çeşitliliğini barındırır.

Karbür uçlar yüksek hızlarda kullanılabilir, bu da daha hızlı işleme imkanı sağlar. Ayrıca daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Kesme işlemi yapacağınız malzeme için doğru karbür uç seçmek oldukça önem arz etmektedir. Aksi takdirde takımı, makineyi ve iş parçasını zarar riskiyle karşı karşıya bırakabilirsiniz.

Karbür Uç Nedir?

Karbür Uçların Sınıflandırılma Sistemi

Her karbür uç, Torna Takımı ISO kod sistemi kullanılarak tanımlanır. Dolayısıyla bu basit kısaltma sistemi, yeni karbür uçlarınızı sipariş ederken bilmeniz gereken her şeyi kapsamaktadır. Ek olarak bize iletmek istediğiniz şeyi belirtmenizi sağlar.

ISO kodu metrik sistem üzerine kurulmuştur ve ölçümler milimetre cinsinden yapılmaktadır. Amerika’da, inç birimi kullanan farklı bir sistem olan Amerikan Ulusal Standart ANSI B212.4-2002 sistemini kullanırlar. Bu kılavuzda ona değinmiyoruz.

İşleyiş şekli şu şekildedir:

Her karbür ucun bir tanımlama kodu bulunmaktadır. Dolayısıyla bu rastgele harfler ve sayılardan oluşan bir koleksiyon değil, size doğru takımı tanımlamanıza yardımcı olabilecek kapsamlı bir sistemi içerir.

karbür-uçlar-nasil-siniflandirilir-karbur-uclari-nasil-siniflandiririz

Karbür Uçları Nasıl Sınıflandırırız?

Her bir tanımlama kodundaki her harf veya sayı, bu listedeki ifadelerle ilişkilidir:

  1. Takım Tutucu Sıkma Yöntemi
  2. Takım Şekli
  3. Tutucu Stili
  4. Takım Boşluğu Açısı
  5. Takım Tutucusunun El Yönü
  6. Sap Yüksekliği
  7. Sap Genişliği
  8. Tutucu Uzunluğu
  9. Takım Kesici Kenar Uzunluğu

Torna Takımı ISO sistemini anlayarak, karbür uçlarınızı hızlı bir şekilde tanımlayabilirsiniz. Ayrıca kodlama sisteminin her maddesine biraz daha detaylı bir şekilde bakalım.

Takım Tutucu Sıkma Yöntemi

Torna takımları için beş farklı tutma yöntemi kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu farklı yöntemler, karbür uçların nasıl tutulduğunu, takımın şeklini, tutmanın kuvvetini ve sertliğini açıklar.

karbür-uçlar-nasil-siniflandirilir-takim-tutucu-tutma-yontemlerı-nedır

Takım Tutucu Tutma Yöntemleri Nedir?

Takım Şekli

Karbür uçlarda on farklı takım şekli bulunmaktadır. Ancak bu sınıflandırma oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Ayrıca sınıflandırma sistemi içinde çeşitlilikler olduğundan dolayı, takım şekilleri yalnızca bir tanımlayıcı olarak ele alınmalıdır. Ek olarak farklı takım şekilleri, farklı kesme işlemleri ve uygulamalar için optimize edilmiştir. Her takım şekli, belirli bir kesme yüzeyi geometrisi ve kesme kenarı tasarımı ile karakterizedir.

Bu şekiller arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

  1. Üçgen
  2. Kare
  3. Rhombic (eşkenar dörtgen)
  4. Yuvarlak
  5. Elmas
  6. Beşgen
  7. Sekizgen
  8. Paralelkenar
  9. Silindirik
  10. Özel veya tasarlanmış şekiller
karbür-uçlar-nasil-siniflandirilir-karbur-uc-cesıtlerı-nelerdır

Karbür Uç Çeşitleri Nelerdir?

Tutucu Stili

Bu kod, torna takımının stilini tanımlamak için kullanılmaktadır. 14 farklı tutucu stili bulunmaktadır. Ek olarak her biri takımın yaklaşım açısına göre farklılık göstermektedir.

Takım Boşluğu Açısı

Dördüncü harf, takımın boşluk açısını tanımlar. 0 ila 25 derece arasında yedi farklı boşluk açısı bulunmaktadır.

Takım Tutucusunun El Yönü

Takımın yönlendirmesini bilmek, sol el, nötr (merkezlenmiş) veya sağ el olup olmadığını bilmek oldukça önem arz eder.

Sap Yüksekliği

Altıncı kod, sapın yüksekliğini belirtir. Örneğin, altıncı sayı 20 ise, bu sapın 20 mm yüksekliğe sahip olduğunu gösterir.

Sap yüksekliği, takımın takım tutucuya ne kadar yükseklikte yerleştirildiğini belirler. Dolayısıyla bu ölçüm, takımın kesme işlemi sırasında doğru konumda olmasını sağlamaktadır. Ayrıca, istenen iş parçası boyutunu elde etmek için önemlidir. Sap yüksekliği genellikle milimetre cinsinden ifade edilmektedir. Dolayısıyla da takımın tutucuya yerleştirileceği sap kısmının uzunluğunu belirtir.

karbür-uçlar-nasil-siniflandirilir-karbur-uclar-nerelerde-kullanilir

Karbür Uçlar Nerelerde Kullanılır?

Sap Genişliği

Yukarıdaki genişlikle benzer şekilde, yedinci sayı sapın tam genişliğini belirtir. Yine, eğer rakam 20 ise, sap genişliği 20 mm olacaktır.

Sap genişliği, takımın tutucuya ne kadar genişlikte yerleştirildiğini belirler. Dolayısıyla bu ölçüm, takımın tutucuyla uyumlu olmasını sağlamaktadır. Ayrıca  takımın istikrarlı bir şekilde tutulmasını ve kesme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktadır.

Tutucu Uzunluğu

Tutucunun uzunluğunu bilmek, uygun karbür uç seçerken önemlidir. Her harf farklı bir uzunluğu ifade eder. Farklar küçük gibi görünse de doğru parçayı seçmek veya tercih ettiğiniz uzunluk mevcut değilse uygun bir alternatif seçmek oldukça önemlidir.

karbür-uçlar-nasil-siniflandirilir-takma-uclu-takim-tutucular-nelerdır

Takma Uçlu Takım Tutucular Nelerdir?

Takım Kesici Kenar Uzunluğu

Torna Takımı ISO kodunun dokuzuncu ve son parçası, kesici takımın kesme kenarının uzunluğudur. Rakam milimetre cinsinden ölçülür, bu nedenle 10 rakamı, kesici takımın 10 mm kesme kenarı uzunluğuna sahip olduğunu ifade eder.

Kesici takımın kesme kenarı uzunluğu, takımın iş parçası üzerindeki etkisini ve kesme performansını belirler. Ayrıca uygun kesme kenarı uzunluğu, doğru iş parçası boyutunu elde etmek ve istenen işleme özelliklerini sağlamak için önemlidir. Milimetre cinsinden ifade edilen kesme kenarı uzunluğu, takımın performansını etkileyen önemli bir faktördür.

Bu sistem, kullandığınız veya satın almanız gereken karbür uçları tanımlamak için evrensel bir sistem sunar. Eğer tanımlama kodunu biliyorsanız, yerine geçecek bir parça seçmek basit ve anlaşılır bir şekilde mümkündür. Eğer takımınızın tanımlama kodunu biliyorsanız, size bir yedek parça temin edebiliriz.

Elinizde tüm bilgiler olmasa bile, 40 yılı aşkın iş deneyimimizden kaynaklanan uzman bilgimizi kullanarak, takım seçiminizi daraltmanıza yardımcı olabiliriz.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık