Kesici Takım Uçları Nedir?
Kesici Takım Uçlarına Dair Bilgiler
Kesici takım uçları genellikle gerçek kesici takımlara iliştirilebilen ve değiştirilebilen, kenarların bulunduğu aksesuarlardır. Yaygın olarak kendine alan bulduğu uygulamalar şunlardır:
Özellikleri
Günümüzde farklı geometrilere sahip pek çok kesici takım ucu bulunmaktadır . Yüzey işleme ya da radyuslu bir kanalı tornalama gibi uygulamalarda yuvarlak ya da dairesel kesici uçlar yaygın olarak tercih edilir. Ek olarak bazı tipler, herhangi bir kenarın bir kısmı aşındığında kesime katılmayan diğer kenarları kullanacak şekilde ayarlanabilir.
Üç Taraflı Kesici Uçlar
Genellikle üçgen şeklindedir. Dolayısıyla bir üçgen kesici uç, üç köşeli bir geometriye sahiptir. Ancak uçlarda daha yüksek iç açılara izin vermek için eğimli kenarlar veya yanlarda ara açılar yer alır. Doğal olarak bu durum farklı bir üçgen şekline bürünmesine neden olur.
Dört Taraflı Kesici Uçlar
Geometrileri arasında baklava, kare, dikdörtgen ve eşkenar dörtgen gibi şekiller vardır. Elmas kesici uçlar, kesim işlemine katılan iki keskin açılı, dört taraflı bir kesici uçtur. Kare kesme uçları dört eşit kenara sahiptir. Dikdörtgen türler, ikisi diğer ikisine oranla daha uzun olmakla birlikte dört kenara sahiptir. Bu tip kesici uçlar genellikle kısa kenarların kesime katıldığı kanal açma işlemlerinde kullanılırlar. Eşkenar dörtgen uçlar yan taraflarında kesme noktası boşluğu oluşturan bir açıya sahip olup dört taraflıdırlar.
Ayrıca beşgen ve sekizgen şeklindeki kesici uçlar da bulunmaktadır. İsimlendirilirken kenar açıları ve kenar sayıları baz alınır. Bazı kesici uçlar sahip oldukları geometriler ile tanımlanırken, bazı tipler ise uç açıları ile tanımlanırlar. Bilye uçlu freze, yarı çapı kesici çapının yarısına eşit olan yuvarlak uçlu bir frezedir. Ayrıca dişi yarım daireleri, olukları ve radyusları işlemek konusunda oldukça yararlıdır. Radyuslu bir freze, tipik olarak freze bıçaklarında kullanıma uygun şekilde uçlarda taşlanmış düz bir kesici uçtur. Bir pah kırma frezesi, kesici uç ya da uçların bulunduğu kısım, parça üzerinde açılı bir kesim ya da pahlı bir kenar oluşturmak için uçta açılıdır ve genel olarak freze takım tutuculara takılırlar. Kanal açma uçları, adından da anlaşılabileceği gibi genellikle dar bir alanda kanal açmak içindir. Ayrıca iki uçta daha geniş kesici kenarlara sahip iki kenarlı bir kesici uçtur. Uç dahil açıları 35, 50, 55, 60, … açılar arasında olabilirler.
Tanımlama
Kesici uç boyutunu kategorilere ayırırken genellikle iç teğet çemberi ya da kesici uç geometrisine uyan daire çapı kullanılır. Bu yöntem uzunluk ve genişliğin kullanıldığı dikdörtgen ve paralelkenar kesici uçlar dışında kalan değiştirilebilir uçlar için kullanılır. Ayrıca kesici takım uçlarını kalınlık, varsa yarıçap ve varsa pah açısı ile tanımlama yapılabilmektedir. Dahası kesici takım uçları taşlanmamış, değiştirilebilir, talaş kırıcı ve bombe gibi ortak özelliklere sahiptir. Bu kesici uçlar ayrıca, vidalanabilen ya da deliksiz türlere sahiptirler.
Malzemeler
- Karbür
- Mikro tanecikli karbür
- CBN
- Seramik
- Metalli seramik
- Kobalt
- Elmas PCD
- Yüksek hız çeliği
- Silikon nitrür
Kesici takım uçlarının üretiminde kullanılan yaygın malzemelerdir. Ek olarak kaplamalar ise, takımın aşınma direncini artırarak aynı zamanda ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Kaplamalar ise genellikle titanyum nitrür, titanyum karbonitrür, titanyum alüminyum nitrür, alüminyum titanyum nitrür, alüminyum oksit, krom nitrür, zirkonyum nitrür ve elmas DLC gibi malzemelerden üretilirler.