CNC İşlemede Paslanmaz Çeliğin Avantaj ve Dezavantajları

CNC İşlemede Paslanmaz Çeliğin Avantaj ve Dezavantajları

Paslanmaz çelik, birçok çelik sınıfından sadece biridir. En iyi bilinen özelliği, gücü ve korumasıdır. Bu özellikler nedeniyle hem tüketici ürünleri hem de endüstriyel uygulamalar için çok popüler bir metaldir.

Bu makaleler, ürünleriniz için paslanmaz çeliğin birçok faydasını baştan sona anlatılacaktır. Ayrıca, işlenmiş parçalar için en iyi paslanmaz çelik alaşımlarından birkaçının genel bir anlatımı yer almaktadır.

cnc-ıslemede-paslanmaz-celıgın-avantaj-ve-dezavantajlari-celık-ısleme

Çelik İşleme

Paslanmaz Çeliğin Faydaları Nelerdir?

    CNC işleme , metaller ve metal olmayan malzemeler de dahil olmak üzere geniş bir malzeme yelpazesinde hassas ve etkili bir üretim yöntemidir. Paslanmaz çeliklerin işleme malzemesi olarak popüler olan temel nedeni, benzersiz özellikleri korumasıdır.

Paslanmaz çelikler sert bir yapıdır. Ek olarak yüksek mekanik dayanıklılığa da sahiptir. Hatta bu dayanıklılık, ısıl işlemler kullanılarak daha da arttırılmaktadır. Etkileyici mekanik dayanıklılıklarının yanı sıra, paslanmaz çelik parçalar korozyona ve kimyasal bozulmaya karşı çok dayanıklıdır. 

cnc-ıslemede-paslanmaz-celıgın-avantaj-ve-dezavantajlari-celık-tornalama

Çelik Tornalama

Genel olarak, paslanmaz çelikler ile düşünen koruyucuların tercihini alüminyum veya alaşım gövdeleri oluşturmaktadır. Kullanıldıklarına ve maruz kaldıkları kalıntılara bağlı olarak, hepsi etkileyici dayanıklılık sergilemektedir.

Paslanmaz çelik alaşımlarının dayanıklılığı, aşınması, işlenebilirlik derecesi sıcaklığın alüminyum ile gövdesi arasında yer alır. Bununla birlikte, paslanmaz çelik genellikle hem alüminyum hem de metal alaşımlarından daha ucuzdur. İyi kaynak tutma muhafazası barındırmaktadır. Ancak bu durum, bazı dezavantajları da beraberinde getirmektedir.

Paslanmaz Çeliğin Dezavantajları Nelerdir?

Etkileyici  yapısına rağmen, paslanmaz çelik CNC işlemede bazı engellemelerle karşılaşır. Özellikle östenitik paslanmaz çelikler işleme sırasında sertleşmeye yönelik bir yapıdır. Dolayısıyla bu da onları daha da sert ve zor hale getirir. Bu durum, takım olarak yetişmesini sağlar. 

Çelikleri İşlerken Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?

Ayrıca, paslanmaz çelik genellikle diğer metallere kıyasla daha düşük bir termal iletkenliğe sahiptir. Dolayısıyla bu da kesim bölgesinde ısı dağılımına neden olmaktadır. Yeterli soğutma ve uygun kesme parametreleri olmadan, bu sıcaklıklar paslanmaz çeliğin duyarlı hale gelmesine neden olacak kadar yüksek görülmektedir. Paslanmaz çelik parçanın nerede kullanıldığına bağlı olarak, kırılma ve gerilme çatlaklarına yol açmaktadır.

Bu olumsuzluklara rağmen, kapsamlı operatörler doğru takımlar ve elde edilenlerle temiz çeliği işleyebilir ve güvenilir bir şekilde yüksek kaliteli parçalar üretir.

cnc-ıslemede-paslanmaz-celıgın-avantaj-ve-dezavantajlari-celık-ıslemenın-avantaj-ve-dezavantajlari

Çelik İşlemenin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

İşleme İçin En İyi Çelik Alaşımları Nelerdir?

1-SS 303

AISI (Amerikan Demir ve Çelik Enstitüsü) tarafından tanımlanan bir paslanmaz çelik sınıfına denmektedir.

  • %18 krom ve %8 nikel içeren bir östenitik paslanmaz çelik sınıfıdır. Ayrıca %0.15 maksimum karbon ve %2 maksimum manganez içerir.
  • Diğer paslanmaz çelik sınıflarına göre daha iyi işlenebilirlik özellikleri barındırmaktadır. Bu özellik, takım büyümesini azaltma ve daha yüksek hızlarda işleme yapılmasına olanak tanır.
  • Genel olarak iyi bir korozyon direncine sahiptir. Özellikle sülfürik asit veya tuzlu su gibi koruyucu ortamlardan geçişler, korozyona karşı direncin daha dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
  • SS 303 paslanmaz çelik, demir içeren bir malzeme olduğu için manyetiktir.
  • SS 303, genellikle makine parçaları, vidalar, somunlar, kenarlar, mil kenarları, valfler ve otomotiv koruyucuları bazı kirleticiler gibi çeşitli endüstriyel cihazlarda kullanılmaktadır.
cnc-ıslemede-paslanmaz-celıgın-avantaj-ve-dezavantajlari-ısleme-ıcın-en-ıyı-celık-alasimlari-nelerdir

İşleme için En İyi Çelik Alaşımları Nelerdir?

2-SS 416

  • %12-14 krom içeren bir martensitik paslanmaz çeliktir. Karbon içeriği ise genellikle %0.15 civarındadır.
  • Mükemmel işlenebilirlik özelliklerine sahip bir paslanmaz çelik sınıfıdır. Özellikle tornalama ve frezeleme gibi makine işleme operasyonlarında şekillendirilmektedir.
  • Martensitik bir yapıya sahip olduğu için manyetik özelliği göstermektedir.
  • Genel olarak hava koşullarına dayanıklı bir paslanmaz çelik olsa da, korozyona karşı diğer paslanmaz çelik sınıfları kadar dayanıklı değildir. Özellikle klor iyonlarına maruz kaldığında korozyon riski artmaktadır.
  • Yaygın olarak kullanılan bir paslanmaz çelik sınıfıdır ve birçok endüstride çeşitli uygulamalara sahiptir. Özellikle otomotiv, mühendisler, su pompaları, valfler, sınırlamalar ve somunlar, kesici aletler, dişliler ve rulmanlar gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Bu yazımızı okumuş muydunuz? ▶▶▶▶ Metal ve Plastiklerde Delik Nasıl Açılır?

3-SS 304

  •  %18 krom ve %8 nikel içeren bir östenitik paslanmaz çelik sınıfına denmektedir. Ayrıca %0.08 maksimum karbon ve %2 maksimum manganez içerir.
  • Mükemmel korozyon direncine sahip bir paslanmaz çeliktir. Oksidasyon, asidik ve alkali ortamlar gibi birçok kimyasal ortama karşı dayanıklıdır. Ayrıca deniz suyuna karşı da dirençlidir.
  • Yüksek sıcaklıklara dayanıklı ve yüksek sıcaklık dayanımını korur. Bu özellik, yüksek güç tüketimi için kullanılan uygulamalarda uygun hale getirilmek zorundadır.
  • İyi bir yapı ve kaynak yapılabilirlik özelliğine sahiptir. İşlenmesi ve şekillendirilmesi kolay ve birçok farklı üretim yöntemiyle uyumludur.
  • Birçok endüstride yaygın olarak kullanılan bir paslanmaz çelik sınıfıdır. Gıda işleme ekipmanları, kimyasal tanklar, borular, ev aletleri, otomotiv parçaları, bakım havalandırma, havalandırma gazı ve dekoratif ürünler gibi çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık