CNC Torna Ve Puntasız Taşlama Arasındaki Fark Nedir?
Bu Yazıyı Dinleyebilirsiniz.
CNC işleme, özel makine parçalarının kısa teslim süreleri içerisinde üretilmesi için hayati öneme sahiptir. Bu makalede CNC torna ile Puntasız taşlama arasındaki farkları tartışırken, aynı zamanda her iki sürecin de temel özellikleri ve uygulamaları hakkında da bilgi vermeye çalışacağız.
Bu makaleyi okuyan kişilerin, CNC torna ve Puntasız taşlama hakkında bilgi sahibi olması ve iki süreç arasında kolaylıkla seçim yapabilmesini umuyoruz.
CNC Tornalama ve Puntasız Taşlama Arasındaki Fark
Hem CNC tornalama hem de puntasız taşlama eksiltici imalata dayanan iki farklı süreç olmakla birlikte aralarında önemli farklılıklarda bulunmaktadır. Makalenin devamında bu farklılıklara daha derin bir bakış atacağız.
CNC tornalama
CNC tornalamada ayna tarafından sabit bir konumda tutulan iş parçası, çapının azaltılması için yüksek hızda döndürülürken, kesici takım iş parçasına doğru ‘v’ hızı ile beslenir. Kesici takım geleneksel olarak X ve Y ekseni üzerinde hareket eder ve kontrol servo motorlar tarafından sağlanır. Bilgisayarlı sayısal kontrol (CNC), tüm süreci üstün hassasiyet ve doğruluk ile kontrol eder.
Faydalar ve Uygulamalar
- CNC torna, işleme sürecindeki insan faktörünü ortadan kaldırarak ekstra güvenlik sağlar. Bu durum üretim hızını ve verimliliği artırır. Ayrıca tornalama sürecinde üstlenilmesi gereken maliyetleri daha uygun hale getirirken, hassasiyeti koruyarak daha yüksek üretimi daha kısa sürede gerçekleştirmeye olanak tanır.
- Takım değişiklikleri de CNC tornada daha kısa sürer ve genel işlem sürecinde herhangi bir zorluk yaşanmadan hemen gerçekleşir. Aynı durum süreç içerisinde birden çok takım değişikliği gerektiğinde de geçerlidir.
- İnsan faktörü süreçten dışlandığı için hata olasılıkları da ortadan kalkar. Doğru tornalama ve takım hızı takım ömrünü uzattığından, süreç maliyetlerini daha makul seviyelere indirir.
- Süreç, düşük vasıflı bir çalışan tarafından yönetilebilir.
- Yapılan yazılım güncellemeleri, parça değiştirme ihtiyacını ortadan kaldıran iyileştirmeler sunabilir.
- CNC tornalama, oyuncak, kalıp, prototip ve mobilya gibi üretimlerde katkı sağlar. Ayrıca otomotiv parçaları ve hatta roket ve yalıtım parçaları dâhil olmak üzere çok geniş alanda kullanılabilir.
Puntasız Taşlama
Puntasız taşlama da CNC tornalama gibi eksiltici bir üretim yöntemidir. Bu işleme sürecinde parça, değişen hızlarda ve tek yönde dönen iki taşlama çarkının arasında tutulur. Taşlama çarklarından biri sabit bir eksene sahiptir ve parçaya aşağı doğru bir kuvvet uygulamak üzere döner. CNC tornalamanın aksine, puntasız taşlamada kullanılan takım aşındırıcı taşlama çarklarıdır.
Faydalar ve Uygulamalar
- Puntasız taşlama, taşlama çarklarının çok hassas bir şekilde ayarlanmasına olanak tanır. Parçanın beslenmesi ile ortaya çıkan kuvvete karşılık taşlama diskleri karşıt tepki verir.
- Profil işleme kızaklarının hassas hareket ve kontrol ile üretilmesi, CNC puntasız taşlama sayesinde kolaylaşmıştır. İşleme sürecinde insan faktörüne gerek olmaması nedeniyle kaza riskleri de oldukça azdır.
- Puntasız taşlama, çok hafif kesimler ve ince finisajlar üretebildiğinden, geleneksel taşlama ile kıyaslandığında çok daha avantajlıdır.
- Puntasız taşlama makineleri, aralık verilmeden uzun süre çalışmak gerektiğinde tutarlılığını korur.
- Yazılım güncellemesi ile parça değişim ihtiyacı ortadan kaldırılarak süreç üzerinde sınırlı iyileştirme yapılabilir.
- Şanzıman burçları, ev tipi ve havacılıkta kullanılan ısı sirkülasyon pompalarında kullanılan seramik miller, puntasız taşlamanın en sık kullanıldığı parçalardan bazılarıdır.
Nasıl çalışırlar?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, her iki işleme yöntemi de benzer üretim tekniğine dayanmaktadır. Ancak, ikisi arasında pek çok açıdan farklılıklar bulunur. Her iki işleme yöntemi hakkında daha detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.
CNC tornalama
CNC tornalamada parça, kendisini yüksek hızda döndüren bir aynaya sabitlenmiştir. CNC kodu tamamlanarak CNC panele yüklenir ve güvenlik parametreleri kontrol edildikten sonra işlem başlatılır. İşleme sırasında parça, hesaplanan bir v hızıyla dönerken, kesici takım malzemeye doğrusal bir hareketle beslenir.
Takım iş parçası ile temas ettiğinde, yüklenen CNC kodunu takip ederek istenen şekli oluşturacak şekilde malzemeyi kaldırır. Kapalı döngü kontrol modu ile çalıştırıldığı için CNC torna yüksek hassasiyet ve doğruluk elde edilmesini sağlar. Çalışma sırasında soğutma sıvısı kesme noktasına sürekli olarak uygulanır.
CNC puntasız taşlama
CNC puntasız taşlama da CNC tornalama gibi malzeme kaldırma prensibi ile çalışır. Parçanın arasına yerleştirildiği iki aşındırıcı çarktan biri taşlama diğer ayar görevi görür. Parça alttaki destekle desteklenir. Tasarım gereksinimlerine uygun olarak CNC kodu oluşturularak CNC paneline yüklenir. Yapılandırma süreci tamamlandıktan sonra işleme prosesi başlatılır.
Taşlama gerçekleşirken, aşağı doğru bir kuvvet uygulanarak iş parçası desteğe doğru itilir. Parçanın hızı ayar görevi gören çark aracılığı ile belirlenir. Parça istenen son boyuta gelene kadar taşlama devam ettirilir. Genellikle parça taşlama çarkına doğru beslenir ve ilk temasta kendini merkezleme eğilimindedir.
CNC tornalama için takım seçimi
CNC tornalama işlemi için uygun takım seçimi aşağıdaki parametreler göz önünde bulundurularak yapılır:
- İş parçasının malzemesi
- İş parçasının boyutu ve kalınlığı
- Parçanın uzunluğu ve şekli
- İş parçası malzemesi üzerindeki kaplama
CNC tornalama işlemleri için yaygın olarak yüksek hız çeliği ve karbürden üretilen takımlar tercih edilir. CNC torna takımları, yapılacak işe de bağlı olarak çeşitli ebat ve şekillerde üretilir.
Puntasız taşlama için takım seçimi
Puntasız taşlama için tercih edilecek takım, aşağıdaki parametreler göz önünde bulundurularak seçilir:
- İş parçasının malzemesi
- Malzemenin kalınlığı ve boyutu
- Malzemenin şekli
- İş parçası üzerindeki kaplama
Puntasız taşlama için yaygın olarak tercih edilen takımlar, sıkıştırılmış ve sinterleme ile birbirine bağlanan iri taneli agregadan üretilen bir kompozit malzemeden üretilir. Taşlama çarkları çeşitli ebat ve şekillerde üretilir.
CNC tornalama ve CNC puntasız taşlamanın avantajları
CNC tornalama
CNC tornalamanın sunduğu bazı avantajlar şunlardır:
- Kısa ve büyük çaplara sahip parçalar toleranslar dâhilinde yüksek hassasiyetle işlenebilir.
- CNC tornalama ile üretim hızı artar.
- Montaj ve de-montaj süreleri kısalır.
- Yüksek operasyonel istikrar elde edilmesini sağlar.
- İnsan hatasını ortadan kaldırarak üretim maliyetini azaltır.
- Takım değiştirme süresini kısaltarak zamandan tasarruf sağlar.
- Yüksek tekrarlanabilirlik ve seri üretim kapasitesini büyük oranda artırır.
- Sabit hızlarda kullanıldığında takım ömrünü önemli ölçüde uzatır.
- Bir CNC torna tezgâhı ile kaplama, frezeleme, diş açma ve benzeri pek çok işlem kolaylıkla yapılabilir.
CNC puntasız taşlama
CNC puntasız taşlamanın sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır:
- İnsana bağlı hata olasılığını azaltarak üretim maliyetlerini dolaylı olarak düşürür.
- Taşlama işlemini hem daha kolay hem de daha güvenli hale getirir.
- CNC sayesinde puntasız taşlama ile yüksek yüzey kalitesi elde edilir.
- Konvansiyonel taşlama ile karşılaştırıldığında yüksek üretim hızları elde edilir.
- Pek çok işi tek bir CNC makinesi ile yapılabilir. Bu sayede üretim alanında daha az alana ihtiyaç duyulur.
- Sunduğu yüksek çalışma kararlılığı, iş parçasının toleranslar dâhilinde yüksek hassasiyet ve doğrulukla taşlanmasını sağlar.
- Sabit ve nominal hızda kullanıldığında takım ömrü önemli ölçüde artar.
- Çalışma esnasında kuvvetin parçaya geri beslemesi ayarlanabilir.
- Sunduğu yüksek yüzey kalitesi sayesinde geleneksel taşlamada gerçekleştirilen ardıl bitirme işlemlerine gereksinim duyulmaz.
Hangi işlemi kullanmalıyım?
Makalenin bu bölümüne kadar iki üretim sürecinde de öne çıkan özellikleri anlatmaya çalıştık. Hangi üretim yönteminin tercih edileceği, parçanın boyutu, tipi ve şekli gibi farklı parametrelerce belirlenir. Ayrıca tasarım ve işleme gereksinimleri de dikkate alınır. Basit bir tasarım ile yüksek hacim elde edilmesi gerektiğinde, büyük çap ve uzunluklarda parçalar üretmeye uygun olduğundan CNC puntasız taşlama tercih edilmelidir. Fakat tekrarlanabilirliği yüksek küçük parçaların üretimi yapılacaksa, CNC tornalama tercih edilmelidir.