Doğru Matkap Ucu Seçim Rehberi

Doğru Matkap Ucu Seçim Rehberi

Matkaplar için Kullanılan Kaplamalar

Matkap ucu kaplamasının temel amacı, matkap ucunun kesme performansını arttıran, takımın ömrünü uzatan koruyucu bir kalkan sağlamaktır. Bazı kaplamaların belirli işlevleri vardır. Metal ve plastik için daha yaygın olan bazı kaplamalar ve her birinin faydaları:

Siyah Oksit

Siyah oksit kaplaması, matkap ucunun yüzeyini korur ve aşınmayı azaltır. Ayrıca sürtünmeyi azaltarak, ısınmanın etkisini düşürür ve daha uzun bir takım ömrü sağlar.

Alüminyum Titanyum Nitrat (AITiN)

Bu kaplamanın getirdiği üstün sertlik, yüksek sıcaklık uygulamaları için idealdir. Matkap uçlarını sert ve aşındırıcı malzemeleri delerken aşınmadan korur.

Titanyum Nitrit (TiN)

Titanyum nitrit kaplaması, matkap ucunun sertliğini artırır ve aşınmaya karşı daha dayanıklı hale getirir. Bu kaplama, daha uzun kesme ömrü, daha yüksek kesme hızları ve daha iyi talaş kontrolü sağlar.

Kobalt

Kobalt kaplaması, matkap ucunun sertliğini ve ısıl direncini arttırır. Bu kaplama, daha sert malzemeleri delerken daha iyi performans sağlamaktadır. Aşınmaya karşı daha dayanıklı bir matkap ucu sağlar.

MTE KSM Komple Sert Metal Matkap Ucu 15XD İçten Soğutmalı – 4 Fazlı
MTE HSS Silindirik Saplı Çok Uzun Matkap Ucu – GT100
MTE HSS Silindirik Saplı Sol Matkap Ucu – Taşlanmış

Bu takımlar, geniş bir yelpazede şekillerde, boyutlarda ve uzunluklarda bulunmaktadır. Çeşitli malzemeler ve kaplamalarla sunulmaktadır. Metal ve plastik için matkap uçlarının kesici kenarları, delikler oluşturmak için dönerken aynı zamanda da malzemeyi çıkarmak için tasarlanmıştır. Plastik işlemede, iş parçasının çatlamasını da önler. Cam, fayans ve porselen, tuğla vb. için uygun diğer matkap uçları gibi de kesici kenarları özellikle bu malzemelerle başa çıkmak için tasarlanmıştır. Plastik ve metalleri delmek için tasarlanmış uçlarda yaygın olarak bulunan matkap ucu özellikleri, yapıldıkları malzemeler, oluk tasarımları, nokta açıları, uzunluklar ve kaplamaları içermektedir. Bu özellikleri barındıran matkap uçları, belirli görevleri ne kadar iyi yerine getirdikleri ve dayanıklılığı ile sertliğini ne kadar koruyabildiğine göre seçilmektedir.

dogru-matkap-ucu-secım-rehberı-matkap-ucu-cesırtlerı

Matkap Ucu Çeşitleri

Matkap Uçları için Materyal Seçimi

Yüksek Hız Çeliği (HSS)

Bu madde, daha yumuşak çeliklere ve plastiklere delme işlemleri için popüler bir malzemedir. Çoğu düzeltme delme uygulaması için ekonomik bir çözümdür.

Kobalt (HSCO)

Bu, yüksek hızlı çelik ile karşılaştırılınca bir yükseltme olarak kabul edilmektedir. Çünkü taban malzemeye %5-8 kobalt karıştırılmaktadır. Böylece, daha sert çeliklere delme yapmak için harika bir seçenek haline gelmektedir.

Karbür

Malzemeleri arasında en sert ve en kırılgan olanıdır. Ancak genellikle yüksek kaliteli bir takım tutucusu ve ekipman kullanılan üretim delme işlemlerinde kullanılmaktadır. El matkabı veya matkap presi gibi araçlarda kullanılmamalıdır. Dolayısıyla bu uçlar, en sert malzemelere delik açmak için tasarlanmıştır.

dogru-matkap-ucu-secım-rehberı-matkap-uclari-kaplamalarinda-kullanilan-malzemeler

Matkap Uçları Kaplamalarında Kullanılan Malzemeler

Kanal Şekli

İstediğiniz matkap ucunu seçerken düşünmeniz gereken başka bir unsur da düşündüğünüz matkabın kanal anatomisidir.

Spiral: Bu standart çoğu matkap ucunda kullanılan ve herkesin bildiği spiral-helisel kanal türüdür.

Parabolik: Spiral oluklu matkap uçlarına göre daha geniş ve derin oluklara sahiptir. Ek olarak, parabolik matkap uçları, delme sırasında talaş malzemesini daha etkili bir şekilde çıkarmada başarılıdır. Ayrıca parabolik oluklar, alüminyum ve plastik gibi daha yumuşak malzemelerde iyi çalışır.

Uç Açıları

Metaller için en yaygın olarak kullanılan iki açı bulunmaktadır. Bunlar 118 derece ve 135 derecedir. Daha keskin olan 118 derecelik açı, daha yumuşak metaller için en iyisidir. Ayrıca daha sert metaller matkap ucunu daha hızlı aşındırmaktadır. 135 derece otomatik merkezleme uç açısı daha düz bir açıya sahiptir. Ayrıca matkap ucunun alt tabanla daha fazla temas etmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda, 135 derece uç açısına sahip bir matkap ucu etrafta kaçabilir edebilir veya “yürüyebilir”. dogru-matkap-ucu-secım-rehberı-matkap-ucları-hangı-ıslemlerde-kullanilir

Matkap Uçları Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Matkap Uzunluğu

Eğer daha kısa bir matkap ucu işi yapabiliyorsa, bu daha iyi bir seçenektir. Daha kısa matkap uçları daha hassas çalışımaktadır. Dolayısıyla daha rijit oldukları için daha az kırılmaktadır. Bu da daha az matkap ucu kullanabileceğiniz ve dolayısıyla daha az harcama yapabileceğiniz anlamına gelir. Daha kısa matkap uçları aynı zamanda daha dar ve sınırlı alanlarda daha iyi performans gösterir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık