Eklemeli ve Çıkarmalı İmalat: Avantaj ve Dezavantajları

Eklemeli ve Çıkarmalı İmalat: Avantaj ve Dezavantajları

Eklemeli ve çıkarmalı imalat, kesinlikle en yaygın kullanılan terimler değildir. Ancak, daha önce bunlarla ilgili süreçleri duymuşsunuzdur. CNC işleme, lazer kazıma ve 3D baskı, hepsi bu iki genel kavram altına girer.

Eklemeli ve çıkarmalı üretim süreçleri arasındaki en büyük fark, ham malzemeyi mamul ürünlere dönüştürme şekillerindedir. Bu makale, bu iki üretim türünü farklı kılan şeyleri, aynı kılan şeyleri ve hangi durumlarda hangisini kullanmanız gerektiğini karşılaştıracaktır.

Eklemeli İmalat Nedir?

Genellikle, ham malzemenin seçici olarak bir parçaya ardışık katmanlar halinde eklenerek bitmiş bir nesne oluşturulduğu herhangi bir üretim sürecini ifade eder. Ayrıca sıklıkla 3D baskı ve hızlı prototipleme terimleriyle eşanlamlı olarak kullanılmaktadır. Bu konu altında yer alan süreçler, karmaşık geometrilere sahip küçük parçaların hızlı bir şekilde üretilmesi için genellikle uygundur.

eklemelı-ve-cikarmali-ımalat-avantaj-ve-dezavantajlari-eklemelı-ımalat-nedır

Eklemeli İmalat Nedir?

Çıkarmalı İmalat Nedir?

Eklemeli üretimin tekniklerinin gelişmesiyle ve popülerleşmesi sebebiyle, malzeme eklemek yerine malzeme çıkaran diğer parça şekillendirme süreçlerini ayırt etmek adına bir terime ihtiyaç duyulmuştur. Çıkarmalı üretim aslında eklemeli üretime dayanan bir terimdir. Bu terim, malzemenin seçici olarak çıkarılmasını veya kaldırılmasını kullanarak ürünlerin üzerindeki özellikleri “oymak” ve onları bitmiş bir duruma getirmek için kullanılan bir dizi süreci tanımlar.

Çıkarmalı üretim çatısı altında birçok benzersiz süreç bulunmaktadır. Bazen geleneksel veya geleneksel olmayan işleme süreçleri olarak ayırt edilmektedir. Geleneksel işleme ekipmanları, freze tezgâhları, tornalar, bant testereleri gibi şeyleri ve temel olarak “işlemenin” geleneksel tanımını karşılayan herhangi bir şeyi ifade eder.

eklemelı-ve-cikarmali-ımalat-avantaj-ve-dezavantajlari-eklemelı-ve-cıkarmali-ımalat-nedır

Çıkarmalı İmalat Nedir?

Öte yandan, geleneksel olmayan işleme daha yeni işleme yöntemlerini kapsar, örneğin su jeti kesimi, elektriksel deşarj işleme (EDM) ve lazer kesme veya kazıma gibi yöntemleri içerir.

Genel olarak, çıkarmalı üretim, her boyutta geniş bir ürün yelpazesini imal etmek için kullanılan çeşitli teknolojileri temsil eder.

Kıyaslaması

Şimdi, eklemeli ve çıkarmalı imalatın ne olduğunu ele aldığımıza göre, güçlü ve zayıf yönlerine geçiyor olacağız. Bir görev için en iyi yöntem büyük ölçüde duruma bağlıdır. Ancak aşağıdaki bilgiler her bir imalat türü için genel eğilimleri temsil etmektedir.

1- Tasarımsal Zorluklar

Genellikle, 3D baskı  herhangi bir  üretim yöntemine göre daha karmaşık tasarımları doğru bir şekilde oluşturmaktadır. Hatta kapalı ve izole iç özelliklerin oluşturulmasında bile kullanılmaktadır. CNC işleme ve diğer çıkarmalı imalat süreçleri, çeşitli karmaşık özellikler oluşturabilmektedir. Ancak eklemeli imalatın yeteneklerine yetişemezler.

2- Üretim Hacmi

Hem eklemeli hem de çıkarmalı imalat, tüketici ürünlerinin büyük ölçekli üretiminde kullanılmaktadır. Benzer şekilde, özel, bireysel parçalar da her iki süreç kullanılarak verimli bir şekilde üretilmektedir. Bununla birlikte, eklemeli imalat genellikle küçük model parçalarının hızlı prototipleme süreci için tercih edilen yöntemdir. Ek olarak çıkarmalı imalat ise seri üretim konusunda genellikle daha hızlıdır.

3- Bitmiş Ürün Kalitesi

Bitmiş ürünün kalitesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu konuda özel makinelerin yeteneklerinden, iş parçasında kullanılan malzemeye kadar çeşitli faktörler etkilidir. Birçok insan, 3D baskının işleme yöntemine göre daha pürüzlü bir yüzey bitişi ürettiğini düşünmektedir. Ancak bu kullanılan yöntemlere göre değişmektedir. Malzeme ekstrüzyonu belirgin çıkıntılar oluşturmaktadır. Ayrıca vat fotopolimerizasyonu gibi teknolojiler çok daha düzgün bir yüzey kalitesi oluşturur.

eklemelı-ve-cikarmali-ımalat-avantaj-ve-dezavantajlari-eklemelı-ve-cıkarmali-ımalat-farklari

Eklemeli ve Çıkarmalı İmalatın Farkları Nelerdir?

3D baskı teknolojileriyle ilgili bazen dile getirilen bir başka endişe de yapısal bütünlük sorunları olabilir. Bu, hobiciler tarafından kullanılan 3D yazıcılar gibi belirli eklemeli imalat süreçlerinde karşılaşılan bir durumdur. Ancak diğer yöntemler kolaylıkla homojen parçalar üretebilir.

Yüksek hassasiyet ve mükemmel bitiş kalitesi arıyorsanız, kendini kanıtlamış bir üreticiyle iletişime geçerek seçeneklerinizi daha iyi anlamanız önemlidir. Farklı makinelerin yeteneklerini açıklayabilir ve üretim ihtiyaçlarınızı karşılamak için hangi işleme ve bitirme adımlarının gerektiğini belirlemenize yardımcı olabilirler.

4- Malzeme Özellikleri

Eklemeli imalat, giderek artan bir malzeme yelpazesine uyum sağlayabilirken, çıkarmalı yöntemlerin yetenekleriyle kıyaslanması mümkün değildir. Farklı 3D baskı makineleri, çeşitli plastikler ve birkaç metal ile kullanılabilirken. Düşünebileceğiniz neredeyse her katı malzeme veya bileşik için uygulanabilir bir çıkarmalı imalat süreci bulabilirsiniz.

eklemelı-ve-cikarmali-ımalat-avantaj-ve-dezavantajlari-eklemelı-ve-cıkarmali-ımalat-nerde-kullanilir

Eklemeli ve Çıkarmalı İmalat Nerelerde Kullanılır?

5- Parça Boyutları

Parçaların boyutlandırılması, büyük ölçüde makineye özgüdür. Ancak ticari olarak temin edilebilen çoğu 3D yazıcının karşılaştırmalı olarak küçük bir çalışma alanı vardır. Parça üretimi için, makine atölyeleri genellikle 3D yazıcılardan daha büyük parçaları size sağlayabilir. Bunun en büyük istisnası, binalar ve  altyapıları “3D yazdırmak” için kullanılabilen büyük ölçekli eklemeli imalattır. Ancak bu büyük ölçekli yazıcılara herkesin ulaşabilmesi pek olası değildir.

6- Atık Boyutu ve Geri Dönüşüm

Çıkarmalı imalat çoğu zaman büyük miktarlarda atık malzeme oluşturur. Genellikle işlenmiş parçaların tüm ürün yaşam döngüsü düşünüldüğünde daha fazla üretim adımı ve enerji harcanması gerekmektedir. Eklemeli imalat neredeyse her zaman çevre dostu bir seçenektir, ancak uygulamanızda en iyi seçenek olup olmadığını belirlemek için belirlediğiniz bir sürecin ayrıntılarını dikkate almanız gerekecektir.

eklemelı-ve-cikarmali-ımalat-avantaj-ve-dezavantajlari-avantajlari-nelerdır

Eklemeli İmalatın Avantajları Nelerdir?

7- Diğer Sebepler

Önceki bölümlerde verilen detaylar, eklemeli ve çıkarmalı imalatın tipik özelliklerini açıklamaya yardımcı olmaktadır. Ancak muhtemelen dikkate almanız gereken birçok başka faktör daha bulunmaktadır. Üretim maliyeti, parça başına imalat süresi gibi bazı faktörler bunlardan sadece birkaçını oluşturur.

Ne yazık ki, bu bilgilere ulaşmak için belirli süreçlere ve iş akışlarına daha detaylı bir şekilde bakmanız gerekecektir.

Hangi Modeli Seçmelisiniz?

Maalesef, sadece bu makaleye dayanarak gelecek ürününüz için en iyi süreç ve iş akışını belirleyemeyeceksiniz. Hassasiyet toleransları, yüzey kalitesi, malzeme uyumluluğu ve dahası, projeniz için uygunluğunu etkileyecektir. Su jeti kesim ve CNC tornaları, çıkarmalı imalat süreçleri olsa da çok farklı yeteneklere sahiptir.

Bu bilgiler genel bilgiler olup ticari ve üretim süreçlerinizde mühendisleriniz ile birlikte taleplerinize en uygun seçimi yapmanızı öneririz.


Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar