Takım Bileme Tezgahları Nasıl Kullanılır?

Takım Bileme Tezgahları Nasıl Kullanılır?

Hiç merak ettiniz mi, bir takım bileme makinesinin ne için kullanıldığını? Bu işlem, dişliler, miller ve honlama gibi metal bileşenleri farklı şekillere getirmeyi hedefler. Peki, takım bileme makinesi nasıl tanımlanır?

Bu soruya cevap vermeden önce, makale piyasada bulunan tipik taşlama makinelerinin bazı örneklerini size aktaracağız. Ayrıca her tip için özel karakteristik özelliklerini ele alacaktır.

Takım ve Kesici Bileme Tezgahı Nedir?

Bir takım ve kesici bileyicisi, freze takımları, matkaplar, raybalar, vb. diğer endüstrilerde kullanılan diğer araçların çeşitli kesme kenarlarını keskinleştiren makine türüdür. Bu makine, bu araçların kesme kenarlarında hassas bileme işlemlerini gerçekleştirmek üzere tasarlanmaktadır. Böylece keskinlik, hassasiyet ve genel performanslarını korumalarına fayda sağlar.

takim-bıleme-tezgahlari-nasil-kullanilir-takim-bıleme-ıslemı

Takım Bileme İşlemi

Takım ve kesici bileme tezgahı  yatak, çalışma masası, bileme tekerleği, mili gibi aparatlar ve tertibatları içerir. Makine, kesici aracı özel bir tertibat içinde tutarak, bileme tekerleğini kesme aracına karşı döndürerek çalışmaktadır. Ayrıca doğru öğütme için gereken hassas hizalamayı ve yönlendirmeyi sağlar.

Takım ve kesici bileyiciler manuel olarak çalıştırılmaktadır. Ek olarak daha fazla hassasiyet ve doğruluk için CNC teknolojisi kullanılarak bilgisayar kontrollü olmaktadır. CNC takım ve kesici bileyiciler, yüksek düzeyde doğruluk ve tekrarlanabilirlikle geniş bir kesme aracı yelpazesinde karmaşık bileme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu da onları yüksek hacimli üretim gerektiği durumlarda sıklıkla tercih edilen tezgahlar haline getirmektedir.

Bu makine araçlarının başka bir eşsiz avantajı da aşırı kullanışlı olmalarıdır. Evrensel frezeleme, delme, tornalama, taşlama vb. işlemler için üretilmişlerdir. Takım ve kalıp yapımı, hava yastığı işleme gibi uygulamalar için de idealdirler. Ayrıca, bu araçlar EDM ve CAD işlemleri için uygundur.

takim-bıleme-tezgahlari-nasil-kullanilir-manuel-bıleme-nedır

Manuel Bileme Nedir?

Türleri ve Özellikleri

Genel olarak, CNC taşlama makineleri çeşitli işleme operasyonlarını gerçekleştirmek için silindirik bir masa kullanır. Çoğu zaman bir döner tabla makineye bağlanır ve serbestçe dönebilmesini sağlar. Bununla birlikte, CNC taşlama makineleri sabit yapıları nedeniyle serbestçe dönmeyen bir lineer tabla da kullanabilir. Sabit tipler genellikle iş parçalarında kesme ve zımparalama için kullanılmaktadır. Ayrıca hareketli olanlar hassasiyet ve hareketlilik gerektiren durumlarda kullanılmaktadır. Ayrıca, her iki makine tipi de yüksek seviyelerde hassasiyet sağlama kapasitesine sahiptir.

takim-bıleme-tezgahlari-nasil-kullanilir-sılındırık-taslama-nedır

Silindirik Taşlama Nedir?

Takım ve kesici bileme makineleri, çelik, alüminyum alaşımı ve hatta titanyum gibi çeşitli malzemelerden yapılmıştır. Bazı makineler tek parça çelik kullanırken, diğerleri birden fazla parça çelik kullanabilmektedir. Kullanılan malzeme türü ne olursa olsun, sonuç her zaman dayanıklı ve güvenilir olmalıdır. Bu nedenle üreticiler, makinelerinin uzun süre dayanacağından emin olmak için tüm işleme parçalarının üretici tarafından onaylanmış en iyi malzemeden yapıldığından emin olmak için makinelerini uygun şekilde tasarlamaktadır. Takım ve kesici bileme makineleri belirli amaçlar için üretilir ve kurulmaktadır. Örneğin, CNC yüzey taşlama durumunda, taşlama işlemi çenelerin üzerinde bulunan takım ve kalıp yatağı tarafından gerçekleştirilmektedir. Farklı işler için uygun farklı tip taşlama makineleri vardır. Bu nedenle, gereksinimlerinize en iyi şekilde uyum sağlayan bir makine satın almak için çok sayıda soru sormak önemlidir.

Çeşitlilik

Takım bileme makineleri matkaplar, parmak frezeler, rayba takımları, freze kesicileri ve daha birçok kesici aracı bileme yeteneğine sahiptir.

Hassaslık

Bu makineler, kesici araçların keskinliğini ve doğruluğunu korumak için hassas ve doğru taşlama sonuçları sunmak üzere tasarlanmaktadır.

Özelleştirme

Takım ve kesici bileme makineleri, farklı türde kesici araçları ve taşlama işlemlerini karşılamak için çeşitli eklemeler ve aparatlarla özelleştirilir.

Otomasyon

Birçok modern takım bileme makinesi, CNC kontrolleri gibi gelişmiş otomasyon özellikleri ile donatılmıştır, bu da üretkenliği ve doğruluğu arttırmaya yardımcı olur.

takim-bıleme-tezgahlari-nasil-kullanilir-takim-bıleme-ıslemlerı-nerelerde-kullanılır

Takım Bileme Nerelerde Kullanılır?

Kullanım Alanları

Genellikle  bir adet bileme ve taşlama tezgahı küçük ölçeklilerde de büyük üretim tesislerinde de atölyelerin olmazsa olmazıdır. İşte aşağıda sıklıkla tercih edildiği alanlar:

Metal İşleme

Takım ve kesici bileme makineleri, frezeleme, tornalama, delme vb. kesici araçların bileme işlemleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ahşap İşleme

Bu makineler ayrıca, testere bıçakları, freze uçları ve keskiler gibi ahşap işleme uygulamalarında kullanılan kesici araçların bileme işlemleri için de kullanılmaktadır.

Diğer Endüstriler

Takım ve kesici bileme makineleri, hassas taşlama gerektiren havacılık, otomotiv ve tıbbi cihaz imalatı gibi diğer endüstrilerde de kullanılmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık