CNC İşlemede Hangi Soğutucuları Kullanmalısınız?

CNC İşlemede Hangi Soğutucuları Kullanmalısınız?

Pek çok makine atölyesi, pahalı makine takımlarına CNC soğutucu eklemekten tamamen vazgeçmemektedir. Birçok atölye soğutma sistemlerini işleme işlemlerinin temel bir bileşeni olarak düşünmemektedir. Ancak, kullandığınız soğutucu tipi ve nasıl uyguladığınız, metal işleme başarısı ve verimli bir işleme süreci için önemlidir. Bazı makine atölyeleri, soğutucu maddelerin israfını önlemek için minimum miktarlarda yağlama gereksinimi olan CNC freze ve tornaları tercih ederler.

cnc-ıslemede-hangı-sogutuculari-kullanmalisiniz-sogutucu-sivisi-nedır

Soğutucu Sıvısı Nedir?

Soğutucuların Görevi Nedir?

“Soğutucu” ve “yağlayıcı” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmaktadır. Ancak tüm soğutucular yağlayıcı değildir. Örneğin, sıkıştırılmış hava soğutucu olarak işlev görür. Ancak yağlayıcı olarak kullanılamaz. Hangi tür CNC işleme yaptığınıza bağlı olmaksızın, CNC soğutucuları kritik bir rol oynar. Araç ömrünü arttırmaktadır. Ayrıca işlenen parçalarda daha iyi bir yüzey bitişi sunar. Mevcut soğutucu türlerini anlayarak, makinenize ve uygulamanıza uygun bir soğutucu seçebilirsiniz. Soğutucunuzun yoğunluğunu doğru ayarlamak da soğutucunun, kesme araçlarınızın ve CNC makinenizin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

Atölyenizde kesme sıvılarının işleme sürecine sağladığı faydalardan bazıları şunlardır:

  • Kesici takım ve iş parçası arasındaki ısınmayı azaltarak büyük sıcaklıkların; bükülme, erime, renk değişimi veya erken takım arızası gibi sonuçlara yol açmasını önler.
  • Yağlama ile sürtünmeyi azaltarak, talaş kaldırma işlemini kolaylaştırır.
  • Talaşları ve aşındırıcıları temizleyerek iş alanını açar, talaşların iş parçasını zedelemesini önler ve parça yüzeyini iyileştirir.
  • Paslanmaya karşı koruma sağlar.

Unutmayın ki, soğutucu tipi ve soğutma ve yağlama karışımı, CNC işleme türüne ve kesilen malzemelere bağlı olacaktır. Ayrıca, soğutucular pahalı olabilir ve israf edilen soğutucu para israfı anlamına gelmektedir. İş için gereken soğutucu miktarını ve tipini bilmek, bunu önlemeye yardımcı olur.

cnc-ıslemede-hangı-sogutuculari-kullanmalisiniz-cnc-ıslemlerınde-sogutucu-sivilarinin-kullanimi

CNC İşlemlerinde Soğutucu Sıvılarının Kullanımı

Sizin İçin Uygun Olan Soğutucu Tipini Seçme

Sadece su kullanmak asla iyi bir fikir değildir, çünkü soğutucu sıvılarda pas ve korozyonu önlemek için özel katkı maddeleri kullanılmaktadır. Genellikle, çoğu CNC makinesi için aşağıda sınıflandırılan soğutucu türlerinden birini kullanmaktadır.

Çözünür Yağlar

Çözünür yağlar, en ucuz kesme sıvılarıdır.  İşleme operasyonlarında da sıklıkla tercih edilmektedir. Bu emülsiyonlar, mükemmel soğutma ve ortalama yağlama özelliklerine sahiptir. Çözünür yağlar, mineral yağının belirli oranlarda suya eklenmesiyle oluşturulur. Emülsiyonları karışık tutmak için emülgatörler de dahil edilirken, diğer bileşenlerin eklenmesi pas direncini, bakteri önleme ve yağlama özelliklerini artırır. Çözünür yağlar hafif kesme operasyonlarında en iyi sonucu verir.

cnc-ıslemede-hangı-sogutuculari-kullanmalisiniz-sogutucular-nasil-kullanilmalidir

Soğutucular Nasıl Kullanılmalıdır?

Sentetik Sıvılar

Sentetik sıvılar, mineralli yağ içermeyen organik ve inorganik kimyasal bileşikleri içeren su bazlı soğutuculardır. Sıvıdaki katkı maddeleri, yağlayıcılar, pas önleyicileri ve korozyon önleyicileri gibi tüm özellikleri arttıran diğer maddeler içerir. Sentetik soğutucuların ana faydalarından biri, yüksek mineral yağ içeriğine sahip sıvılarda genellikle bulunan köpürmenin olmamasıdır. Bu nedenle, sentetik bir soğutucu köpürmeye başladığında, kirlendiğini bilirsiniz. Sentetik soğutucular, diğer metal işleme sıvılarına göre daha dayanıklı ve daha kararlıdır. Kimyaları, tüm kalitesiz yağları reddeden ve pompa sistemi ile daha iyi performans gösteren çözümler oluşturmaya yardımcı olur, bu da daha uzun ömürlü ve daha yüksek geri dönüşüm verimliliği olan bir çözüm sağlar. Sentetik soğutucular daha pahalı olsa da daha az tüketimle (daha düşük yoğunluk miktarları gibi) telafi edilen maliyetleri vardır ve bu nedenle, uzun vadede daha ekonomik olabilirler.

Yarı Sentetik Sıvılar

Yarı sentetik sıvılar, mineral yağ, korozyon inhibitörleri ve temiz bir işlem için yüksek hızlı ve yüksek basınçlı CNC makinelerinde kullanılan katkı maddelerinin kararlı bir karışımıdır. Su içinde çözünebilen kimyasal bileşenler, %50’ye kadar mineral yağ ve katkı maddeleri içermektedir. Başka bir deyişle, yarı sentetik sıvılar, çözünebilir yağ ve sentetik sıvıların özelliklerini birleştirmektedir. Çözünebilir yağlarda bulunan birçok malzemeyi içermelerine rağmen, yarı sentetik soğutucular, çözünebilir yağlardan daha temiz bir işlem sunar ve mükemmel yağlama, ısının azaltılması, pas kontrolü ve daha uzun kullanım ömrü sağlamaktadır.

cnc-ıslemede-hangı-sogutuculari-kullanmalisiniz-cnc-sogutucu-tıplerı-nelerdır

CNC Soğutucu Tipleri Nelerdir?

Yağlar

Bu sıvılar, bitkisel yağlar, yağlar ve esterler gibi yağlayıcılar içermektedir. Ayrıca biyolojik olarak parçalanabilmektedir. Ne yazık ki, pahalıdırlar ve hızlıca çözülürler. Bu nedenle, özellikle mineral yağlarının ve petrolün özelliklerini artırmak için kullanılırlar. Düz yağlar sıklıkla klor, fosfor ve kükürt içerir. Ayrıca aşırı basınçlı katkıları, takım aşınmasını azaltmaya yardımcı olur. Ancak, en iyi yağlama özelliklerini sağlamalarına rağmen, düz yağlar en zayıf soğutma özelliklerine sahiptir.

En İyi Soğutucu Yoğunluğu Nedir?

Çoğu makine üreticisi, makinelerinin hangi tip soğutma sıvısı gerektirdiği konusunda açık talimatlar sağlar. Örneğin, çoğu 3 eksenli CNC makinesinin üreticileri, gerekli soğutma sıvısı tipi ve yoğunluk seviyesi hakkında detaylı verileri makineyle beraber vermektedir. Önerdikleri oranlara dikkat edin ve soğutma sıvısı çözeltisini karıştırırken deiyonize su kullanın! Çünkü deiyonize su genellikle alüminyum ve çelik gibi metaller için korozyona neden olmaz. Eğer soğutma sıvısının yoğunluğu önerilen seviyenin altındaysa, bakteri üremesi, azalmış takım ömrü ve makine ile iş parçasında korozyona neden olabilecek çeşitli sorunlar yaşanmaktadır.

Ancak, soğutma sıvısının yoğunluğu çok yüksekse ve fazla antifriz sıvısı karıştırılmışsa, aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsiniz:

  • Köpürme
  • Yetersiz yağlama
  • Ziyan edilen, boşa giden soğutma sıvısı
  • Takım ömrünü azaltan kalıntı oluşumu
  • Makine ve işlenmiş parçaların lekelenmesi
  • Cilt tahrişi (toksisite)

Her gün işleme başlamadan önce, işçiler kesme sıvısını kontrol etmelidir. Ayrıca kabul edilebilir bir yoğunluk seviyesini koruması gerekmektedir. El refraktometreleri kesme sıvısı yoğunluğunu kontrol etmek için mükemmeldir. Bu nedenle, her CNC makinesi için günlük karışım seviyelerinin kaydedildiği bir günlük tutmak gerekmektedir. Ayrıca soğutucu sistemin nasıl çalıştığını ve antifriz seviyelerinin değişimini size bildirmektedir. CNC makineniz ve işlemekte olduğunuz metal için doğru soğutucuyu seçmek ve önerilen karışım seviyelerini korumak, soğutucunun, kesme takımlarının ve CNC makinenizin ömrünü uzatmak için önemlidir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık