CNC Freze Makineleri ve Kesicilerine Genel Bakış

CNC Freze Makineleri ve Kesicilerine Genel Bakış

Çağımızda, teknoloji inanılmaz bir hızla gelişmeye devam ediyor. Bu evrim, özellikle döküm ve imalat dünyasında birçok sektörü derinden etkilemiştir. Bu sektörde devrim yaratan teknolojilerden biri, CNC (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) freze makineleridir. CNC freze makineleri, işletmelerin ürünleri işleme şeklini değiştirerek karmaşık şekillerin hızlı ve verimli bir şekilde oluşturulmasını daha kolay hale getiriyor. Şimdi, bu makinelerin nasıl çalıştığına ve bu sektörde nasıl devrim yarattığına daha yakından bakalım.

CNC Freze Tezgahı Nedir?

CNC freze makineleri, etkili ve doğru şekilde bileşen ve parça üretimini sağlayan harika bir araçtır. Bu sebeple, mühendislik ve otomotiv gibi hassas işleme dayanan işletmeler için kendini değerli hale getirir. Bu süreçler, geleneksel manuel işlemlerin asla ulaşamayacağı 0.001 inçlik bir hassasiyet sunar. Ayrıca eğriler ve diğer özelliklerle karmaşık tasarımlar oluşturmak için programlanır. Bu da kullanım alanına çok yönlülük katar. Ayrıca, kesintisiz 24 saat çalışabilirler ve tekrar edilebilirlikleri ile mükemmel bir hassasiyet sağlamaktadır. Bu da onları işletme maliyeti açısından son derece verimli kılar. Dolayısıyla, üretim kapasitelerini arttırmak isteyen herhangi bir işletme için akıllı bir tercih olmuş olur.

cnc-freze-makınelerı-ve-kesıcılerıne-genel-bakıs-cnc-makınelerı

CNC Makineleri

Freze Tezgahları Nasıl Çalışır?

İstenilen şekil veya tasarımı oluşturmak için kesici takımları kullanarak malzemeyi iş parçasından kaldıran bilgisayar kontrollü araçlardır. İş parçası makinenin tablasına yerleştirilir. Sonrasında kesici takım, bilgisayarın sayısal kontrol sistemi tarafından gönderilen talimatlara göre üç boyutta hareket etmektedir. Bu özelliği, karmaşık şekillerde bile hassas kontrol sağlar ve insan müdahalesini minimuma indirir.

Yüksek Teknoloji ve Yüksek Hızlı Freze Kesici Takımları

CNC takım tezgahında ideal işleme, minimum işleme süresi, takımlarda minimum hasar ve istenen boyut hassasiyetinin elde edildiği kesişme noktasıdır. Bunu başarmak için her operatör, işleme yeteneği, sertlik, hassasiyet vb. açısından her işlem için ideal takımı seçmek için bilgi ve deneyimini kullanmalıdır.

Doğru takımların seçiminden sonra, uygun kesme koşulları da seçilmelidir. En yaygın kullanılan kesme koşulları, aksiyel ve radyal kesme derinliği, kesme hızı ve ilerleme hızıdır.

cnc-freze-makınelerı-ve-kesıcılerıne-genel-bakıs-cnc-freze-tezgahlari-nasil-calisir

CNC Freze Makineleri Nasıl Çalışır?

Genellikle şöyle belirtilmektedir:

  • Kesme hızı, bir takım kesme noktasının iş parçasına göre kazandığı ana kesme hareketinin anlık hızıdır.
  • İlerleme hızı, bir takım kesme noktasının iş parçasına göre kazandığı ikincil ilerleme hareketinin anlık hızıdır.

Sonuç olarak, işleme üzerinde çalışan herhangi bir operatörün amacı, işleme prosedürünü optimize etmektir. Yani aşağıdakileri sağlaması beklenmektedir;

  1. İşlenen parçaların istenen kalitesi,
  2. Kesme takımlarına mümkün olduğunca az zarar vermek,
  3. Hızlı işleme ve dolayısıyla yüksek verimlilik gibi faktörlere yol açan işleme koşullarının sağlanmasıdır.
Dhf HBC IBC JBC Küre Alüminyum Karbür Freze 2 Ağızlı Kaplamalı
Dhf UGR Köşe Radyüslü Karbür Freze 65 Hrc 4 Ağızlı Kaplamalı
Dhf BTB Küre Karbür Freze 55 Hrc 2 Ağızlı Kaplamalı

Yüksek Performanslı Kesici Takımlar

Malzeme teknolojisinin gelişimi ve yenilikçi kesici üreticilerinin yeni malzemeler ve kaplamalar üzerindeki araştırma ve geliştirme çalışmalarına yoğun yatırım yapması, daha yüksek kesme hızlarının mümkün olduğu, daha yüksek radyal ve aksiyel kesme derinliklerinin sağlandığı, aynı zamanda sağlamlığın arttırıldığı ve tatmin edici bir takım ömrü sunan yüksek performanslı takımların ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Deneyimli bir operatör, çalışılacak malzemeyi, tutma kuvvetini, işleme türünü dikkate alarak uygun kesme koşullarını seçmektedir.

Ancak, modern takımlar için bu gerekli değildir. Çünkü güvenilir kesici takım üreticileri müşterilerine her olası işleme için gerekli olan tüm kesme koşullarını  sağlarlar.

cnc-freze-makınelerı-ve-kesıcılerıne-genel-bakıs-kesıcı-takim-cesıtlerı-nelerdır

Kesici Takım Çeşitleri Nelerdir?

Özellikle ayrıntılı olarak şu bilgileri verirler:

  • Takıma, malzemeye ve işleme türüne bağlı olarak önerilen kesme hızı,
  • Önerilen aksiyel ve radyal kesme derinliği,
  • Makine takımının sağlamlığı, tutucu ve genel işleme koşulları dikkate alınmalıdır. Ayrıca tüm bu yukarıdakilerin uygun şekilde uyarlanması önerilmektedir.

Talaşlı İmalat ve Ürün Çeşitlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi için İletişime Geçin!

Bu nedenle, kesici takım üreticisi tarafından sağlanan kesme koşullarının ekonomik açıdan avantajlı olduğu söylenmektedir. Önerilen işleme koşulları göz ardı edildiğinde, takımın hemen tahrip olma riski veya hizmet ömrünün ciddi şekilde azalması söz konusudur.

Yeni kaplamalar ve modern takımların yenilikçi geometrileri, yaygın olarak kullanılanlardan oldukça farklı kesme koşullarına izin vermektedir. Dolayısıyla ortalama değeri kullanmamak, keyfi deneyimlemeyi tercih etmek için mutlak bir neden yoktur.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık