CNC İşleme Kalıp Endüstrisinde Nasıl Kullanılır?

CNC İşleme Kalıp Endüstrisinde Nasıl Kullanılır?

İşleme, malzemelerin üretiminde bize yardımcı olan bir süreçtir. Bu süreçte, ana malzemeye manuel talimatlarla müdahale edilerek parça kaldırma yoluyla süreç tamamlanır. Teknolojinin evrimiyle birlikte, artık CNC işleme yöntemini kullanmaktayız. Dolayısıyla CNC,  işleme sürecinde kullanılan yazılımın programlanmasıyla gerçekleştirilmektedir.

CNC İşleme, modern üretimde büyük bir rol oynamaktadır. Elektronik, havacılık, otomotiv, askeri ve kalıp imalatı gibi birçok endüstride uygulama alanına sahiptir.

CNC İşleme Yöntemleri Nelerdir?

Kalıp ve Kalıpçılık Nedir?

Kalıp ve döküm, aslında çocukken oyun hamurları ile oynayan herkesin ister istemez aşina olduğu şeylerdir. Hem kalıp hem de döküm, üretilen malzemeyi şekillendirme amacıyla, imalatta kullanılan yöntemlerdir. Ayrıca farklı işlemler kullanılarak ana malzemeyi son ürüne dönüştürmek için kullanılmaktadır.

Kalıplar genellikle metalin şekillendirilmesi için kullanılırken, dökümler genellikle eritilmiş dökme metal, reçine ve plastik ile kullanılırlar.

Kalıp ve dökümler bize malzeme üretmemizde yardımcı olurken, kalıp ve döküm imalatı nerede gerçekleşir? Dolayısıyla işte burada CNC işleme devreye girimektedir.

Ancak oraya varmadan önce, kalıp ve döküm imalatının ihtiyaçlarını ve zorluklarını anlamamız gerekiyor.

  • Kalıp ve döküm imalatı sermaye yoğun bir süreçtir.
  • Kalıp ve döküm imalatı sektöründe kalifiye eleman eksikliği vardır.
  • Yüksek hassasiyet ve tolere edilebilir işleme gerekmektedir.
cnc-ısleme-kalip-endustrısınde-nasil-kullanilir-dokum-ıslemı

Döküm İşlemi

Kalıp ve Döküm Üretiminde CNC Tezgahların Kullanımı

Kalıp ve döküm imalatında gereken hassasiyet CNC hassas işleme ile elde edilmektedir.  Dolayısıyla bu iş için gereken metaller ve malzemeler kolayca bulunmadığından daha yüksek toleransa sahip olmak önem arz etmektedir.  Ayrıca CNC işleme, tolerans, hassasiyet ve tekrarlanabilirlik kadar tutarlılık da sağlar.

Bu tür kalite ve tutarlılık, kalıp ve döküm imalatında son derece önemlidir. Kalıp ve döküm imalatında Elektriksel deşarj işleme (EDM) yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Tel elektro erozyon İşleme, telin ısınmasını sağlayan bir elektro termal işlem kullanarak metal üzerinde kesme işlemi yapar.

cnc-ısleme-kalip-endustrısınde-nasil-kullanilir-kalip-ısleme-nedır

Kalıp İşleme Nedir?

Tel elektro erozyon işleme, ana metalle tel arasında elektriksel bir deşarj yaratır ve ısı üreterek nihai ürünü oluşturur. Başka bir yöntem olan kalıp daldırma EDM ise ana metal ve telin yanı sıra yalıtkan sıvıya batırılmaktadır. Kalıp daldırma EDM’de kullanılan yalıtkan sıvı genellikle yağ veya dielektrik su olabilir. Ek olarak kalıp ve döküm imalatı için piyasada birçok sofistike makine bulunmaktadır. Döküm ve kalıp endüstrisi hakkında bunları bildikten sonra, seri üretimin kalıpsız ve dökümsüz yapılmasının imkansız olduğu açıkça ortadadır. Ayrıca, döküm ve kalıp imalatı, CNC hassas işleme olmadan var olamaz!

5 Eksenli CNC Tezgahların Kalıp ve Döküm Endüstrisindeki Yeri

Kalıp ve döküm endüstrisinde kullanılan ileri teknolojilerden olan 5 eksenli CNC tezgahları, bir iş parçasına diğer tezgahlarla kıyaslandığında daha fazla nitelik katar. Ayrıca 5 eksenli CNC ile imkansız denilen en küçük kalıplar bile üretilmektedir. Ek olarak bu tezgahların enjeksiyon kalıplama süreçlerinde kullanımı, seri üretim parçaları ve ürünleri için fayda sağlar. CNC işleme, parçalar ve tasarımlar her geçen gün daha da karmaşık hale geldiği için en uygun seçenektir. Daha kısa üretim süreleri ve daha iyi ürün kalitesi, müşterilerin bizden talep ettiği temel gereksinimlerdir. Döküm ve kalıp endüstrisinde 5 eksenli CNC işleme kullanımının bazı kullanım alanları ve faydaları aşağıda detaylandırılmıştır:

  1. 5 Eksenli CNC makineler konturlu yüzeyler oluşturabilmektedir.
  2. Karmaşık kalıplar ve formlar, özel aparatlar ve zaman alıcı kurulumlar gerektirmeden üretilir.
  3. Takım tutucusu komşu cep duvarlarından uzaklaştırılır. Bu, çarpışma riski olmadan daha kısa takımların kullanımına olanak sağlar.
  4. 5-Eksenli CNC işleme sadece bir kurulumda çalıştığı için operasyonel maliyetler önemli ölçüde azalır.
  5. Bu makineleri kısa takımlar kullanır ve bu da hassasiyeti ve verimliliği artırır.
  6. Bilye uçlu freze uçları, etkili kesme çapını artırmak için kullanılmaktadır.
  7. Çok ağızlı kesiciler kullanarak takım ömrü arttırılıp parça maliyetleri azaltılmaktadır.
cnc-ısleme-kalip-endustrısınde-nasil-kullanilir-5-eksen-cnc-ısleme

5 Eksen CNC İşleme

Kalıp ve Döküm Endüstrisinin Geleceği

Kalıp ve döküm, ambalaj, plastik, otomotiv bileşenleri, elektronik, elektrikli cihazlar, makine takımları gibi endüstriler için ciddi öneme sahiptir. Yıllar boyunca kalıp ve döküm endüstrisinin sürekli olarak evrim geçirdiğine tanık olduk. Son olarak kalıp ve döküm endüstrisi, küresel ekonomi üzerinde önemli katkıları bulunan sektörlerinden biridir.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık