Tornalama İçin Farklı Takım Türleri Nelerdir?

Tornalama İçin Farklı Takım Türleri Nelerdir?

Tornalama İçin Farklı Takım Türleri

Torna kesme takımları, torna tezgahına monte edilerek parçaların üretiminde kullanılan takımlardır. Torna ekseni boyunca hareket eden torna kesme takımlarının izledikleri yol, parçanın son şeklini belirler.

Her biri benzersiz geometrilere ve özelliklere sahip CNC ve CNC olmayan torna tezgâhları, desteklenen torna kesme işlemlerini ve doğrudan uygulamaları belirleyen faktördür. Ayrıca doğru kesici takım seçimini yapabilmek, takımın derinlemesine anlaşılması ile olmaktadır. Bu makalede, torna tezgahlarında yaygın olarak kullanılan takımlar, takım tasarımları, özellikleri ve uygulama alanları hakkında detaylara girmeye çalışacağız.

Torna Kesici Takım Çeşitleri

Hem normal hem de CNC torna makinelerinde kullanılan takımları dört ana kategoriye ayırmak mümkündür. Bu kategoriler, malzemeler, işlemler, yapı ve besleme yönüdür. Aşağıda her kategoride yer alan farklı kesme aletlerinin bir listesini bulacaksınız.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-tornalama-ıslemı-nedır

Tornalama İşlemi Nedir?

Malzemeye Göre Torna Kesici Takımlar

Torna takımların üretiminde, her biri farklı özelliklere sahip pek çok malzeme kullanılmaktadır. Ek olarak her bir kesme takımı, malzemenin mekanik özelliklerine bağlı özelliklere sahiptir. Aşağıda, kullanılan malzemeye göre yaygın olarak kullanılan torna kesme takımlarını bulabilirsiniz.

Yüksek Hızlı Çelik (HSS)

Tungsten, karbon, vanadyum ve krom gibi elementler içeren yüksek hız çeliği takımlar, aşırı sertlikleri, dayanıklılıkları ve aşınma/ısı dirençleri ile karakterize edilirler. Ayrıca hem kaba hem de yarı bitirme işlemlerinde kullanımlarını sağlayan yüksek hıza sahiplerdir.

Karbür

Karbür malzeme ile üretilen kesme takımları sert ve kırılgan yapıdadır. Bu nedenle, hemen hemen tüm malzeme türleri ile uyumludurlar. Fakat aynı zamanda pahalı olmaları nedeniyle imalatta kullanımları sınırlıdır.

Elmas

Elmastan üretilen kesme takımları çok sert yapıdadır. Dolayısıyla tüm malzemelerle çalışmaya uygunlardır. Yine de karbür takımlara benzer şekilde pahalı olmaları endüstride daha az tercih edilmelerine neden olur.

Kübik Bor Nitrür

Kübik bor nitrür, sertlik bakımından bir sonraki sırayı doldurur. Ek olarak dayanıklılıkları ve aşınma dirençleri yüksektir. Özellikle dökme demir gibi malzemeler üzerinde kaba işleme ve aralıklı kesme işlemleri için uygun takımlardır.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-tornalamada-kesıcı-takim-cesıtlerı-nelerdır

Tornalamada Kullanılan Kesici Takım Çeşitleri Nelerdir?

Operasyonlara Göre Torna Kesici Takımlar

Torna kesme takımlarını kategorize edebileceğimiz diğer bir yöntem kullanıldıkları işleme türüdür. Aşağıda, her bir torna işlemi için kullanılan takımları bulabilirsiniz.

Torna takımları

Torna takımları, parçanın uzunluğu boyunca malzeme çıkarılması için kullanılır ve parça çapında azalmaya neden olmaktadır. İki tip torna takımı bulunmaktadır:

– Kaba tornalama takımları: Tek bir geçişte büyük miktarda malzeme çıkarmak için kullanılan torna kesme takımlarına kaba tornalama takımları denir. Bu özellikleri nedeniyle, genellikle kaba şekiller oluşturmak ve sonraki işlemler için parça yüzeyini hazırlamak için kullanılırlar.

– Bitirme takımları: Bitirme takımları, parça üzerinde pürüzsüz, bitmiş bir yüzey oluşturmak için küçük miktarlarda malzeme çıkarmanızı sağlar.

Pah kırma takımları

Bu takımlar, eğik bir kenar oluşturmak için kullanacağınız takımdır. Pah kırma işlemi diğer torna takımlarıyla da yapılabilir fakat bu takımlar parçaya göre doğru açıda ayarlanmaktadır. Üstelik eğim açısı yüksek olursa eskimeye eğilimlidirler.

Diş Açma Takımları

Diş açma takımları, silindirik parçaların yüzeyine spiral dişler işlemek için kullanılmaktadır. Genellikle amaçlanan diş açısı ile uyumlu bir burun açısına sahip olan bu takımların enine kesiti diş hatvesi üzerinde etkiye sahiptir.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-pah-kirma-ıslemı-nedır

Pah Kırma İşlemi Nedir?

Kaplama Takımları

Kaplama takımları, ince malzeme katmanlarını çıkarmanın yanı sıra yan kesici kenarları sayesinde pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için kullanılmaktadır.

Şekillendirme Takımları

Şekillendirme takımları, bir torna ve kanal açma takımı birleşimidir. Tek seferde karmaşık şekiller oluşturabilen bu takımlar, torna takımı ile karşılaştırıldığında benzer işlemlerde daha yüksek doğruluk ve daha kısa döngü süreleri sağlar.

Kanal Açma Takımları

Silindirik yüzeye sahip bir parça üzerinde oluk açmak için kanal açma takımları kullanabilirsiniz. Kanal şekli makineye bağlı takım tarafından belirlenir ve yaygın şekiller V ya da karedir.

Delik İşleme Takımları

Delik işleme takımları, ucunda kesici bir takım olan çubuk şeklinde bir işleme takımıdır. Bu nedenle, deliklerin işlenmesi ve çaplarının artırılması işlerinde kullanılırlar.

Tırtıllı aletler

Parça yüzeyinde kavramayı artırma görevi gören girintiler oluşturmak için kullanılan tırtıl aletleri, kabartmalı desenlere sahip iki ya da daha fazla döner tekerleğe sahiptir.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-delık-ısleme-nedır

Delik İşleme Nedir?

Yapılarına Göre Torna Kesici Takımlar

Yapılarına göre kategorize ettiğimizde üç tip torna kesme takımından bahsetmek mümkündür. Bu takımlar;

Tek Gövdeli Takımlar

Tek bir malzemeden ve belirli bir şekil, boyut ve geometriye sahip olan tek gövdeli takımlar, hız ve güç avantajları nedeniyle en yaygın torna takımlarıdır.

Kaynaklı torna kesme aletleri

Bu torna takımların başlık ve gövdeleri kaynak yolu ile birleştirilmiş farklı malzemelerden oluşmaktadır. Genellikle yan tarafları, mukavemet ve dayanıklılığı üst düzey olan karbür gibi bir malzemeden üretilirken, gövde tasarımı farklı bir metal kullanılarak üretilmiş olabilmektedir. Malzeme farklılığı nedeniyle tek gövdeli takımlardan daha düşük kesme kuvvetine sahiptirler.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-tornalama-ıslemınde-nelere-dıkkat-edılmelıdır

Tornalama İşleminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kelepçeli torna kesme aletleri

Bu tür takımlar, kaynaklı takımlara benzer şekilde birleştirilmiş farklı malzemelerden oluşmaktadır. Bununla beraber, üretimlerinde kaynak yerine parçanın bir kelepçe ile gidonun üzerine yerleştirilmesi yaklaşımı kullanılmaktadır. Genel olarak değiştirilebilir olan bu takımlar hünerlidir. Değiştirilebilir olmaları, mukavemet ve dayanıklılık özelliklerinin uç tipine göre değişken olmasına neden olmaktadır.

İlerleme Yönüne Göre Torna Kesici Takımlar

Besleme yönüne göre torna takımları üç ana tipte bulunmaktadır. Bunlar;

Sağ torna kesme aletleri

Malzemeleri sağdan sola hareketle kaldırır. Ayrıca sağ başparmağın ilerleme yönünü göstermesi ve kesici kenarın takımın son tarafında olması, tasarımlarını insan eline benzer bir şekle getirir.

Sol el torna kesme aletleri

Bu takımlar, sağ torna kesme aletlerinin tam tersi istikamette yani soldan sağa hareket ile malzeme kaldırırlar. Yine insan eli tasarımında sol başparmak besleme yönünü gösterirken, kesici kenar takımın sağ tarafında konumlanmıştır.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-dogru-tornalama-aletı-nasil-secılır

Doğru Torna Takımı Nasıl Seçilir?

Yuvarlak Burun Torna Kesme Aletleri

Bu takımlar hem yan eğim hem de arka eğim açılarına sahip değildir. Bu nedenle hem soldan sağ hem de sağdan sola hareket edebilme yeteneğine sahiplerdir. Pürüzsüz bir yüzeye gereksinim duyan projelerde kullanılmaları uygundur.

Doğru Torna Kesici Takım Nasıl Seçilir?

Herkes mükemmel bir sonuç için doğru araçlara gereksinim duyulacağında hemfikiriz. Bir parça üzerinde doğru sonuçlar elde etmek istiyorsanız, doğru kesme takımlarını seçmek zorundasınızdır. Aşağıda, doğru kesme takımın seçerken faydalanabileceğiniz bilgileri derlemeye çalıştık.

Torna Takım Kaplamaları

Kaplamalar, kesici takımların hem mekanik özellikleri hem de estetik görünüşünü iyileştirmek için takımın dış yüzeyine uygulanan malzemelerdir. Ayrıca, kaplamasız takımlarla karşılaştırıldığında, kaplamalı takımların daha uzun süre dayanıklılık kazandıkları da bilinmektedir. Her biri kendine has özelliklere sahip olan, Titanyum Nitrür (TiN), Titanyum Karbür (TiC) ve Alüminyum Oksit gibi birkaç kaplama bulunmaktadır.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-kaba-tornalama-nedır

Kaba Tornalama Nedir?

İşlenecek Malzeme

İşlenecek malzemenin mekanik özellikleri, torna takımı seçiminde önemli bir yere sahiptir. En temel seçim faktörü sertliktir. Çünkü sert malzemelerin işlenmesinde yalnızca sert, kaplamalı ya da kaplamasız takımlar tercih edilmelidir. Bu türde bir seçim, işleme sürecinde takımların deforme olmasını engelleyecektir. Örneğin, elmas ya da kübik bor nitrürden üretilen bir kesici takım, sağlamlık sunar ve sert malzemelerin işlenmesine uygundur.

İstenilen Torna İşlemi Tipleri

Her torna işlemi, belirli bir beceri ve takım gereksinimine sahip olduğundan, işleme uygulamanız için doğru takımı tercih etmeniz gerekir. Örneğin, parça uzunluğu boyunca malzeme çıkarmak için tornalama takımlarını kullanabilirken, aynı takımlar şekillendirme işlemleri için uygun değildir. Ayrıca kesme yönü gibi hususlar da göz önünde bulundurulmalıdır.

Gerekli Parça Şekli

Torna takımı tercihlerinizde hem takım hem de parça şeklini göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin, malzeme üzerinde küp şekli oluşturmak için dikdörtgen bir alın kesme takımı kullanabilirsiniz.

Kesme Takımı Bileşenleri

Torna takımlarının tasarımı, farklı işlev ve uygulamalara özel olarak değişiklik gösterir. Fakat, hepsi belirli ortak parçalara sahiptir. Aşağıda, genel olarak kesme takımlarında ortak parçaların bir listesini bulacaksınız.

Şaft

Genellikle dikdörtgen bir enine kesite sahip bu bileşen tornaya bağlanan bölümdür. Dolayısıyla torna takımının en kalın kısmını oluşturur.

Yüz

Kesme işlemi sırasında talaşın üzerinden aktığı bileşendir.

Yanak

Parça ile etkileşime giren kısımlardan biridir. Büyük ya da küçük olabilmekle birlikte kesici takımın yan tarafı ile birlikte kesici kenarı oluşturur.

Kesici kenar

Kesme takımının işlevinden sorumlu kısımdır. Kesme kenarı takımdan takıma değişiklik gösterir. Örneğin, tek noktalı takımlarda iki kesme kenarı bulunmaktadır. Ayrıca iki yüzey kullanılarak kesme gerçekleştirilmektedir.

Takım Ucu

Bu ana ve küçük son kesici bileşendir. Mukavemet, uzun hizmet ömrü ve daha düzgün kesim elde edilmesi için tasarımında bir kavis bulunur.

Yan Eğim Açısı

Talaş akışının yönünü belirleyen yan eğim açısı, takım yüzü ve gövdeye dik bir çizgi tarafından oluşturulur.

Yan Tahliye Açısı

Ön taraftan bakıldığında, takımın tabanına dik konumdaki gövde yüzeyi ile yan tarafın arasında oluşan açıya yan tahliye açısı denir. Dolayısıyla bu bileşen ana kanadın parça ile etkileşimini engeller.

Uç Tahliye Açısı

Yan taraftan bakıldığında, takım tabanına dik durumdaki çizgi uç tahliye açısıdır. Küçük kanat ile parça etkileşimini engeller.

Yüksek Talaş Açısı

Yüz ile taban arasındaki paralel düzlem açısına yüksek talaş açısı denir. Dolayısıyla bu açı, keskinliği artırırken gücü azaltabilmektedir. Ancak tam tersi bir etkiye de sahip olmaktadır.

Uç Kesme Kenarı Açısı

Bu açı, uç kesme kenarının takım gövdesine dik ve uca teğet olan bir çizgi ile oluşan açısıdır. Ek olarak takımın parçanın işlenmiş yüzeyi ile etkileşime girmesini engellemektedir.

Yan Kesme Kenarı Açısı

Yan kesme kenarının, takım gövdesine paralel bir çizgi oluşturarak yaptığı açıdır. Bu nedenle torna işlemi sürecinde kesme kuvveti ve talaş kalınlığının kontrolünde önemli bir yere sahiptir.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-yuzey-ısleme-nedır

Yüzey İşleme Nedir?

Bir Torna Tezgâhı İçin Mevcut Kesici Takım İşlemleri

Torna tezgâhları, çeşitli işlemleri gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Aşağıda, parça üzerinde gerçekleştirilebilen yaygın takım işlemlerini listeledik.

Torna Takım İşlemleri

Tornalama işlemi, talaşlı imalatta kesici torna takımları kullanılarak gerçekleştirilen en yaygın işlemdir. Fazla malzemelerin parça yüzeyinden çıkarılarak hassas geometrili silindirik parçaların oluşmasını sağlar. Ayrıca genellikle, diğer tornalama işlemlerine benzer şekilde hem CNC hem de manuel torna tezgahlarında otomatik olarak gerçekleştirmektedir.

Yüzey İşleme

Bu kesme uygulaması, parça üretimi sırasında parçanın uzunluğunun azaltılması işlemidir. Ek olarak parçayı dikey olarak kesmek istediğinizde bir kesme aletinin kullanılması gerekir.

tornalama-ıcın-farkli-takim-turlerı-nelerdır-tornalama-ıslemının-ozellıklerı-neler

Tornalama İşleminin Özellikleri Nelerdir?

Pah kırma işlemi

Pah kırma işlemi, parça kenarlarında eğimli yüzeyler oluşturmak istediğinizde gerçekleştireceğiniz işlemdir. Ayrıca keskin kenarların deformasyonunu azaltmak için de bu işlem kullanılmaktadır.

Tırtıl İşlemi

Silindirik bir parça üzerinde kabartmalı desenler oluşturan tırtıl, iki ya da daha fazla dönen tekerleğe sahiptir. Bu nedenle, bir ürünün kavrama yeteneklerini artırmak için uygulanmaktadır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık