Tungsten Karbür ve HSS Takımlar Arasındaki Farklar

Tungsten Karbür ve HSS Takımlar Arasındaki Farklar

Günümüzde tungsten karbürün yanı sıra yüksek hız çeliği malzeme kullanılarak da takımlar üretilmektedir. Ancak hem iki malzemenin kimyasal bileşimi hem de üretim yöntemleri arasındaki farklar, tungsten ve yüksek hız çeliği takımların kalitesi üzerinde önemli etkiye sahiptir.

1.Kimyasal özellikler

Yüksek hız çeliği ya da kısa adıyla HSS, ana kimyasal bileşiminde karbon, silikon, manganez, fosfor, kükürt, krom, molibden, nikel ve tungsten barındırır. Bu bileşimde tungsten ve kromun varlığı, ısı yükseldiğinde ürünün plastisite direncini arttırmaktadır. Dolayısı ile kesme hızını artırabilmek gibi avantajlar sağlamaktadır.

Karbür Takımlar Nelerdir?

Semente karbür olarak da adlandırılan tungsten karbür, refrakter metal kompleks bileşiklerine sahip ve bağlayıcı olarak metale dayalı bir alaşım türüdür. İçerdiği yaygın sert bileşikler tungsten karbür, kobalt karbür, niyobyum karbür, titanyum karbür, tantal karbür ve benzerleridir. Bağlayıcı olarak kullanılan malzemeler yaygın olarak kobalt, nikel, demir, titanyum ve benzeri malzemelerdir.

2.Fiziksel özellikler

Genel amaçlı üretilen yüksek hız çeliği, 3,0~3,4 GPA eğilme mukavemetine sahiptir. Ayrıca 0,18~0,32 MJ/m2 darbe tokluğuna ve 62~65 HRC sertliğe sahiptir. Ancak sıcaklık 600 dereceye yükseltildiğinde, sertlik 48.5 HRC gibi bir değere düşmektedir. Bu verilerden yüksek hız çeliğinin iyi mukavemet, iyi aşınma direnci, zayıf plastisiteye sahip olduğu anlaşılabilmektedir. Ayrıca yüksek hız çeliğinin kimyasal bileşimi sunduğu spesifik performans verileri ile doğrudan ilgilidir.

tungsten-karbur-ve-yuksek-hiz-celıgı-takimlar-arasindakı-farklar-nelerdır-hss-takimlar-ve-kullanim-alanlari

HSS Takımlar ve Kullanım Alanları

Yaygın olarak kullanılan tungsten karbür, 6000 MPa basınç dayanımı ve 69~81 HRC sertliğe sahiptir. Sıcaklık 900~1000 derecelere yükseldiğinde, sertlik verileri ortalama 60 HRC’de kalabilmektedir. Ayrıca iyi mukavemet, tokluk, aşınma direnci… tungsten karbürün öne çıkan özellikleridir. Ayrıca tungsten karbürün de sunduğu performans verileri, kimyasal bileşimi ve hammaddelerin oranları ile doğrudan ilgilidir.

MTE HSS Tek Ağızlı Alüminyum FREZE
MTE HSS Silindirik Saplı Sol Matkap Ucu – Taşlanmış
MTE HSS Metrik Normal Vidalı Somun Kılavuzu

3.Üretim süreci

Yüksek hız çeliğinin üretim süreci, frekans fırınında eritme, fırın dışı arıtma, vakumlu gaz giderme, elektro cüruf yeniden eritme, hızlı dövme, çekiçle dövme, hassas kesim, sıcak haddeleme ve buna benzer aşamalara sahiptir.

Öte yandan tungsten karbürün üretim süreci, karıştırma, ıslak taşlama, kurutma, presleme ve sinterleme işlemlerinden oluşur.

tungsten-karbur-ve-yuksek-hiz-celıgı-takimlar-arasindakı-farklar-nelerdır-tungsten-karbur-ve-hss-takımların-farklari-nelerdır

Tungsten Karbür ve HSS Takımların Farkları Nelerdir?

4.Kullanım Alanları

Yüksek hız çeliği genellikle matkaplar, kılavuzlar ve testere bıçakları gibi kesici aletlerin yanı sıra frezeler, dişli şekillendiriciler ve broş takımları gibi hassas takımların üretiminde kullanılmaktadır.

Tungsten karbür ise kesici takımları haricinde madencilik, ölçüm, kalıp gibi uygulamalarda da kullanılmaktadır.

Aynı koşullar altında karşılaştırıldığında, tungsten karbür takımların kesme hızı 4~7 kat daha fazladır. Ayrıca hizmet ömürleri  de 5~80 kat daha fazladır.

Paylaşmak ister misiniz?

İlgili Yazılar

Başlık